Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokrenut predtenderski postupak za prodaju "Zastava automobila"


pogon "Zastava automobila, Photo: Branko Vučković

Agencija za privatizaciju Srbije pokrenula je danas predtenderski postupak za prodaju kragujevačke fabrike Zastava automobili i uputila poziv zainteresovanim kupcima.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja očekuje jaku tržišnu utakmicu na tenderu za prodaju fabrike "Zastava automobili" zbog toga što se ona prodaje oslobođena svih dugova. Dinkić podseća da je država Zastavi otpisala oko 340 miliona evra.
Zbog toga su potencijalnim kupcima postavljeni veoma zahtevni tenderski uslovi:
"To su kompanije iz automobilske industrije koje su u protekloj godini imale prihod od najmanje 500 miliona eura. Takođe, to može biti i finansijski investitor ukoliko ima ukupnu poslovnu aktivu od najmanje 2 milijarde eura u 2006. godini. Zastavu prodajemo bez dugova, pre svega su nam važne investicije - cena nije toliko važna u ovom tenderu koliko su nam važne investicije."
Dinkić smatra da bi sada bilo preuranjeno objavljivati imena zainteresovanih kompanija koje očekuje na tenderu, ali najavljuje učešće bar dva potencijalna kupca. Onome ko izgubi na tenderu nudi mogućnost otvaranja nove fabrike automobila u Srbiji:
"Interes su pokazali Evropljani i Kinezi, a videćemo kakav će biti interes "General motors". Nadam se da ćemo imati bar dve kompanije na ovom tenderu, a moje obećanje onome ko izgubi na tenderu je, ukoliko bude zaista ozbiljno zainteresovan da proizvodi automobile u Srbiji, da ćemo mu omogućiti da izgradi još jednu fabriku automobila."
Zoran Radojević, generalni direktor Grupe "Zastava vozila" kaže za naš program da kragujevačka fabrika očekuje ozbiljnog kupca koji će ponuditi proizvodnju novog konkurentnog modela automobila i nivo proizvodnje od 120 hiljada vozila godišnje:
"Kupac, kakav god da je, ukoliko donese ugovor o proizvodnji konkurentnog vozilo i kaže da će proizvoditi 120.000 jedinica onda je to dobar kupac. Mi znamo šta znači proizvoditi preko 120.000 jedinica jer smo u istoriji Zastave imali kapacitet od 200.000. Znamo da to zapošljava dosta ljudi, da zapošljava srpsku industriju."
Zoran Mihailović, predsednik fabričkog sindikata, smatra da je za zaposlene u najvećoj domaćoj fabrici automobila najvažnije da se privatizacijom obezbedi posao za sve radnike. On podseća da je iz fabrike koja se privatizuje već otišlo oko osam hiljada radnika i da preostali radnici očekuju siguran posao i sigurne zarade:
"Ono što je veoma bitno za nas u ovom trenutku je da se ne razmišlja o nekom socijalnom programu, tender je obuhvatio svih 3900 radnika. "Zastava automobili" ide kompletna na tender, nema prodaje u delovima jer moraju shvatiti da se ne prodaje kikiriki već jedna fabrika koja dosta značajna za čitavu Srbiju."
Pored radnika Zastave, i građani Kragujevca imaju velika očekivanja od privatizacije fabrike automobila:
"Očekujem zapošljavanje mnogo radnika, mladih osoba."
"Sigurno će doći neki privatnik koji ima para da uzme Zastavu."
"Neko ko će od Zastave stvarno napraviti profitabilnu firmu, ko će praviti automobile koji neće ličiti na šporet."
"Kupaca ima, potencijala ima."
"Mislim da će ako se više ljudi zaposli i Kragujevac živnuti."
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG