Dostupni linkovi

Godišnje analize: sloboda štampe, korupcija i biznis


Na kraju godine, kao i obično se prave pregledi u raznim oblastima, uključujući i rejtinge zemalja u negovanju slobode štampe, raspostranjenosti korupcije i ambijentu za otpočinjanje biznisa.




Na listi Fridom hausa (Freedom House), od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije za koje Radio Slobodna Evropa emituje program najbolje plasirana Crna Gora, na 80. mestu, Srbija je 84., Makedonija i Bosna i Hercegovna dele 98. poziciju od ukupno 195 zemalja. Makedonija i Bosna i Hercegovina su napredovale u odnosu na prethodnu godinu za 7, odnosno jedno mesto.



I na listi Transparensi internešenel (Transparency international), zemlje sa prostora bivše Jugoslavije nalaze se u sredini. Srbija je 79, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija dele 84 mesto od ukupno 179 zemalja koje su evaluirane. U ovoj kategoriji sve četiri zemlje sa prostora bivše Jugoslavije zabeležile su pomak u odnosu na 2006. godinu, Makedonija, na primer, čak za 21. mesto.



Slična je pozicija i kada je reč o listi Svetske banke (World bank) o mogućnosti započinjanja biznisa. Makedonija je 75, Crna Gora 81, Srbija 86, Bosna i Hercegovina 105. Zanimljivo je da dok je Makedonija napredovala za 21 mesto, Srbija i Crna Gora su nazadovale za 5 odnosno 2 mesta.

XS
SM
MD
LG