Dostupni linkovi

Ubijena Benazir Bhutto


Benazir Bhutto neposredno prije ubistva, na predizbornom skupu u Rawalpinidiju

Diljem Pakistana nevjerica. U samoubilačkom napadu ubijena lider opozicije Benazir Bhutto. Napad se dogodio nakon predizbornog skupa njene stranke u Rawalpinidiju. Pedesetčetverogodišnja Benazir umrla je u bolnici. Bombaš samoubojica u smrt je odvukao još najmanje 16 ljudi.

Prije nešto više od dva mjeseca Benazir Bhutto vratila se u svoju zemlju. Bivša premijerka je 18. listopada izjavila da je uzbudjena i presretna zbog povratka, čak je to nazvala čudom. Ulice Karachija toga dana bile su prepune njenih pristalica. Mnogi od njih su obučeni u crveno, crne i zelene boje, inače boje njene Pakistanske narodne partije.
Njen je dolazak osiguravalo i oko 20.000 pripadnika vojske i policije zbog prijetnji islamističkih militanata Benazir Butto i predsjednku Musharafu. Usprkos toga, napad se dogodio u večernjim satima. Poginulo je više od 150 ljudi. Benazir je ostala neozlijeđena. Dan nakon poušaja atentata ona je izjavila:
"Bio je to napad militantne manjine koja ne uživa podršku građana Pakistana, napad je posljedice vojne diktature".
Benazir Bhutto je dva puta bila premijerka Pakistana od 1988. do 1990. i od 1993. do 1996. Pripada jednoj od najpoznatijih političkih dinastija u svijetu. Obitelj Butto u Pakistanu jednako je ugledna kao i obitelj Nehru Gandhi u Indiji. Njen otac Zulfikar Ali Butto bio je premijer Pakistana početkom sedamdesetih da bi bio svrgnut vojnim pučem 1977., a dvije godine kasnije pogubljen. Sama Benazir je bila uhapšena neposredno nakon obaranja vlade njenog oca i u zatvoru je provela pet godina. Nakon što je iz zatvora puštena na liječenje u London, u britanskoj prijestolnici osnovala je Pakistansku narodnu partiju i započela kampanju protiv vojne hunte u Pakistanu. Povratkom u Pakistan 1986. plijenila je ogromnu pažnju javnosti, na političkim skupovima okupljali su se deseci tisuća ljudi. Godine 1988. postala je prva žena premijer u jednoj islamskoj zemlji.
Analitičari prognoziraju da će nakon ubojstva Benazir Bhutto u Pakistanu slijediti daljnje pogoršanje stanja i nova radikalizaciju prilika.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG