Dostupni linkovi

Protjerana dvojica dužnosnika UN-a i EU


Afganistanske vlasti provele su u djelo najavu da će protjerati dvojicu visokih dužnosnika, iz UN-a i EU, pod optužbom da su održavali kontakte s Talibanima i da su im osiguravali financijska sredstva.

Odluka Kabula je prouzročila diplomatski jaz između vlade i ključnih međunarodnih organizacija koje rade na obnovi i razvoju Afganistana.
Obojica protjeranih istim su zrakoplovom napustili Afganistan i zaputili se u susjedni Pakistan. Irac Michael Semple je vršilac dužnosti šefa EU misije, dakle riječ je o, drugom po rangu, najznačajnijem evropskom dužnosniku u Afganistanu, dok je Britanac Marvyn Patterson, visoki savjetnik UN za plemenska pitanja u Afganistanu. Obojica su u toj zemlji radili više od deset godina, pa su čak tamo bili i za vrijeme talibanskog režima kojeg su oborile međunarodne koalicijske snage predvođena SAD 2001. Kabul ih je proglasio nepoželjnim osobama zbog susreta sa Talibanskim dužnosnicima u provinciji Helmand, jednoj od najžešćih uporišta pobunjenika.
Glasnogovornik Svjetske organizacije Aleem Siddique ističe kako UN vjeruje da se radi o nesporazumu:
"Potvrđujemo da su oni napustili Afganistan, ali pregovori s afganistanskim vlastima o njihovom povratku se nastavljaju, jer riječ je o odgovornim i sposobnim službenicima. Sada se trebamo fokusirati na ono što je najvažnije, a to je gradnja mira u zemlji".
Predstavnici međunarodnih organizacija ističu da se radilo o nužnom razgovoru sa ljudima na terenu, plemenskim liderima. Kabul ponavlja da je postupio u skladu sa nacionalnim interesima, te da su se i UN i EU složili s odlaskom svojih službenika. Guverner provincije Helmand Assadullah Wafa danas je na konferenciji za novinare kazao da se radilo o susretu međunarodnih predstavnika sa pobunjenicima koji organiziraju samoubilačke napade, te da je par preko pobunjenika zapravo želio ostvariti utjecaj na vlasti.
No, međunarodne organizacije ističu da je najveća prijetnja njihovom radu upravo djelovanje pobunjenika, porast trgovine drogom, te da je jedini način da se to zaustavi stalan kontakt s plemenskim liderima i posebno starijim, utjecajnim ljudima u pojedinim sredinama. Ponekad takvi susreti znače i poklon, ali to onda garantirana sigurnost nekog projekta u turbulentnim vremenima kakva su trenutačno u Afganistanu. Analitičari, međutim, upozoravaju da je vrlo tanka linija između samih Talibana, njihovi simpatizera i onih koji nisu dobronamjerni prema centralnoj vlastima u Kabulu ili strancima.
XS
SM
MD
LG