Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odnosi Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića ozbiljno su uzdrmani u posljednjih mjesec dana.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović ističe da je do razmimoilaženja kolicionih partnera došlo prije svega zbog kandidiranja lidera ove partije Mladena Ivanića na izborima za predsjednika Republike Srpske:
«Ne bih rekao toliko problemi u funkcionisanju koalicije, koliko određeni napadi od pojedinaca iz SNSD-a koji su isključivo usmjereni prema predsjedniku naše partije. Očekujemo od naših koalicionih partnera da jednostavno i oni daju odgovore ne nekoliko pitanja, između ostalog zašto su pojedinci iz SNSD-a zaista išli sa takvim žestokim napadima, prljavim napadima prema predsjedniku naše partije.»
A o napadima na lidera naše partije možda najbolje govori dokument koji je u našem posjedu, kaže funkcioner Partije demokratskog progresa Gavrilo Antonić:
«Uputa broj 8: Svim odborima. Mladen Ivanić neprestano širi laž o tome kako je on kandidat SNSD-a. Svim mjesnim odborima naložite da pričaju narodu kako su iz Banje Luke dobijene informacije kako će Ivanić biti uhapšen odmah poslije izbora. Rajko Vasić i pečat SNSD-a.»
Poslanik Stranke za BiH u entitetskom parlamentu Šaban Sivić, kao potvrdu ozbiljnog sukoba između Partije demokratskog progresa i Saveza nezavisnih socijaldemokrata vidi i u dešavanjima na posljednjoj skupštini kada poslanici PDP-a nisu podržali ekonomsku politiku vlade za 2008. godinu:
«Inače, i politička zbivanja unutar BiH idu u tom pravcu da se na neki način SNSD svede na jedan određen nivo da ipak ne može samostalno da odlučuje o svim bitnim pitanjima za RS i za BiH, jer nije dobro da SNSD sam odlučuje.»
Visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Radojičić ne negira da ovom trenutku odnosi PDP-a i SNSD-a prolaze kroz kontraverznu fazu i da postoji nezadovljstvo i kod jedne i kod druge strane:
«SNSD nije bio baš sretan kandidaturom gospodina Ivanića za predsjednika Republike jer su ostale dvije stranke, koje sa SNSD-om čine skupštinsku većinu, podržale kandidata SNSD-a. PDP je odlučio da istakne svog kandidata. Neminovno je došlo do sudara u predizbornoj kampanji. U međuvremenu se pojavilo još nekoliko elemenata za raspravu - kadrovska pitanja koja su uvijek predmet debate, ovo o čemu je gospodin Ivanić jučer govorio što se tiče revizije privatizacije banaka. Biće potrebno nakon praznika sjesti i razgovarati.»
lider PDP-a Mladen Ivanić


Od razgovora ne bježe ni u Partiji demokratskog progresa. Branislav Borenović:
«Mi nemamo nikakvih uslova, još jednom da ponovim - mi nemamo nikakvih uslova, samo želimo da se prema nama korektno ponašaju.»
Igor Radojičić:
«Mislim da postoji osnov da se saradnja nastavi, da to ne mora da, zbog svega ovoga što se u međuvremenu dešavalo, potpuno pukne.»
Opozicione stranke u Republici Srpskoj u svemu vidi šansu da se možda izlaskom PDP-a iz aktuelne vlasti ojača opozicioni blok. Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić:
«PDP je vjerovatno procijenio da je loše prošao u toj kombinaciji. I meni je žao što oni nisu prihvatili onda ponudu SDS-a da se u opoziciji napravi praktično jedan front prema vladi, koji bi mogao da napravi ravnotežu u RS-u.»
Predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihaljica:
«Za očekivati je da će PDP povući potez i napustiti vlast onog trenutka, u suštini, kada osjeti da je Milorad Dodik spreman da ih isključi iz vlasti. Znači, ovo je sada praktično nadigravanje.»
Kao jedan od razloga trenutnog sukoba, smatraju u opoziciji, je i nešto lošiji rezultat SNSD-a na izborima za predsjednika Republike Srpske koji su pokazali jačanje PDP-a, te pokušaj SNSD-a da ovu stranku oslabi pred lokalne izbore.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG