Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Usvojena Rezolucija o Kosovu


Boris Tadić i Vojislav Koštunica u Skupštini Srbije

Skupština Srbije usvojila je u sredu uveče Rezoluciju o Kosovu, u kojoj se posredno odbija ulazak u EU i NATO, ako međunarodna zajednica prizna nezavisnost Kosova.

Rezolucijom se takođe proglašava vojna neutralnost i određuje preispitivanje diplomatskih odnosa sa svakom zemljom koja bi priznala nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je tokom rasprave o rezoluciji o Kosovu u Skupštini Srbije da će država učiniti sve da Kosovo ostane u Srbiji, a Srbija na svom evropskom putu. Premijer Vojislav Koštunica rekao je da Srbija jednom zauvek odbacuje svaku vrstu nezavisnosti Kosova, kao i da je to 'prva i poslednja reč Srbije'.
Obraćajući se poslanicima, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, ali da se ono ne može sačuvati "izolacijom od ostatka sveta i ratom". Rešenje budućeg statusa Kosova mora biti doneto u Savetu bezbednosti, rekao je Tadić:
“Naša država će učiniti sve da Kosovo ostane u Srbiji, a Srbija na svom evropskom putu. Oba ova principa moramo da ostvarimo mudrom politikom, mirnim i diplomatskim sredstvima. Izolacijom od ostatka sveta i ratom niti možemo sačuvati Kosovo, niti obezbediti ekonomsku perspektivu za građane. Ukoliko bi došlo do bilo kakvog nasilja na Kosovu i ukoliko Kfor ne bi bio u mogućnosti da na adekvatan način reaguje i zaštiti Srbe i druge nealbance, Vojska Srbije je spremna da u svakom trenutku, štiteći interese svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji, uz pristanak nadležnih međunarodnih institucija, pomogne i pruži zaštitu ugroženom stanovništvu.”
Srpski premijer Vojislav Koštunica rekao je da Srbija jednom zauvek odbacuje svaku vrstu nezavisnosti Kosova i da je to "prva i poslednja reč Srbije". On je naveo da je pravo na strani Srbije, a da je sila na strani Amerike, i optužio tu zemlju da sprečava kosovske Albance da pregovaraju:
“U ovom času naša zadnja linija odbrane od nasilja i jednostrane nezavisnosti mora biti snažna rezolucija koju Skupština Srbije treba da usvoji. Problem je to što pored srpkih i albanskih interesa očigledno nije moguće zadovoljiti i američke interese. SAD svesno žrtvuju državne i nacionalne interese Srbije i životne interese kosovskih Albanaca samo da bi napravili kvazidržavnu tvorevinu u kojoj bi NATO pakt bio, kako to piše u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana, konačan organ vlasti u navodno nezavisnom Kosovu.”
Predloženom rezolucijom, trećom u ovoj godini, predviđeno je da odbrana Kosova kao integralnog dela Srbije predstavlja prioritet državnih institucija, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje na osnovu Rezolucije 1244. Sustina teksta je da svi međunarodni sporazumi koje Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i to da je Srbija vojno neutralna.
Primetno je da među političkim strankama ne postoji konsenzus oko teskta rezolucije. Radikali su zahtevali se jasno kaže da neće biti potpisivanja nikakvih sporazuma sa zemljama koje priznaju nezavisnost" Kosova. Ipak zamenik predsednika te stranke Tomislav Nikolić rekao je da podržavaju rezoluciju sve dok srpski pregovarački tim brani Kosovo:
“Tekst ove rezolucije je nejasan i ne govori o potezima Srbije u slučaju jednostranog priznanja Kosova i Metohije. Zato sledeća rezolucija parlamenta mora da bude predlog mera. Molim vas da nas pripremite na nezavisnost Kosova proglašenu od strane Alabanaca i podržanu od strane zemaljma vaših prijatelja. Gospodine predsedniče Vlade, ja od Vas očekujem da ostanete pri stavu u kome jasno piše da mi nećemo potpisivati sporazume sa onima koji nas ne priznaju kao državu koja je suverena, celovita, jedinstvena, u granicama kojima je član Ujedinjenih nacija.”
S druge strane, upravo zbog uslovljanja potpisivanja međunarodnih sporazuma, u Liberalno demokratskoj partiji oštro su kirtikovali ovaj dokument. Lider te stranke Čedomir Jovanović kaže da je ova rezolucija, kao i sve prethodne 'izraz nesposobnosti našeg društva da se promeni’:

“Ova rezolucija ne može promeniti prošlost, za koju niste odgovorni, ali može uništiti budućnost za koju ste svojim postupcima odgovorni i Vi i predsednik Republike i parlamentarna većina. Ova rezolucija je prepuna poličkih fraza i jezika koji je obeležavao rezolucije koje je donosio parlament pre rata 1999. godine. I jedinstvo, i suverenitet, i borba za slobodu, i nepristajanje, i plaćanje svake cene... Sve to zajedno dovodi nas pred pitanje na kojim osnovama mislimo da pred Savetom bezbednosti dobijemo podršku za neke nove pregovore.”
Iako je Koštuničina Demokratska stranka Srbije prethodno zahtevala da se rezolucijom jasno saopšti da neće biti potpisan sporazum o pridruživanju EU ukoliko Kosovo ne ostane u sastavu Srbije, postignuta je saglasnost da potpisivanje ovog sporazuma ne bude dovedeno u pitanje. Profesor FPN-a Zoran Sojiljković ipak ne veruje da je usaglašavanjem teksta rezolucije na duži rok stabilizovana vladajuća koalicija u Srbiji:
“Ništa u ovoj koaliciji nije ni konačno, ni neopozivo, kao što ovo nije ni bila tako ozbiljna drama kao što to oni pokušavaju da prikažu. Prosto je to takav odnos snaga u biračkom telu, takva potreba i osnovni interes da se participira u vlasti, da bi se moglo, na najkraći mogući način reći, niti ove dve stranke mogu harmonično zajedno, niti mogu jedna bez druge. I ovu vrstu bura u čaši vode treba očekivati i dalje, u toku 2008. gotovo izvesno, imajući u vidu da nas očekuje i serija izbora.”

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG