Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zacrtavanje puta u diplomatski rat


Skupština Srbije

U ocenama stranih agencija, Rezolucija o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije ocenjuje se kao zacrtavanje puta u diplomatski rat sa zemljama koje budu priznale kosovsku nezavisnost.

Uz rezime sadržaja tog dokumenta, prenose se, doduše, i ocene domaćih analitičara da rezolucija zapravo predstavlja kompromis koji omogućava da vladajuća koalicija preživi do predsedničkih izbora, na kojima Borisu Tadiću treba podrška Vojislava Koštunice u trci protiv radikalskog šefa Tomislava Nikolića. Ipak, postavlja se pitanje kako će Zapad reagovati na radikalno zaoštren antizapadni kurs Srbije, evidentan u tekstu Rezolucije?

Evropske zemlje smatraju da pretnje diplomatskim ratom protiv njih, sadržane u dokumentu o kojem srpska skupština diskutuje, neće Beogradu doneti željeni efekat. Naprotiv, mogu raditi samo protiv interesa Srbije, kaže za naš program Gerald Knaus, direktor Inicijative za evropsku stabilnost:

“Imam osećaj da se Srbija preigrala u igri pretnji Evropskoj uniji – u korist sopstvene samodestrukcije. Ali, Evropu nije uplašila. Ideja da Evropa podredi svoju celokupnu politiku stabilizacije Balkana i integrisanja nekih suseda Srbije, da će podrediti sve ovoj ili onoj koncentraciji snaga na unutrašnje-političkoj sceni u Beogradu – to prosto neće proći ni u jednoj evropskoj zemlji, čak ni u onima koje su tradicionalni prijatelji Srbije, poput Britanije i Francuske i drugima. Sve te zemlje se zalažu za ubrzani put Srbije u Evropsku uniju, ali ni one ne razumeju tu nekonstruktivnu politiku pretnji. Srbija nema drugi izbor nego što je Evropska unija. Reći da ima izbor između Evropske unije i Rusije je besmislica, čista iluzija. Niko u Evropi nije uplašen tim pretnjama iz Srbije. Ja govorim ono što visoki zvaničnici Unije govore sve vreme: da te pretnje nemaju nikakvog efekta”.

Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose, kaže da predlog teksta rezolucije zvuči dramatično, ali da, uprkos tome, veruje da će evropske prestonice, reagovati racionalno i mudro:

"Verujem da će Evropa reagovati upravo, da takoko kažem, na jedan trezven način, uz pokazivanje određenog razumevanja i za situaciju kod nas, za odnos političkih snaga koji očigledno nije baš povoljan, u smislu da jačaju nacionalističke snage sa ekstremnijim stavovima. Mislim da će racionalne političke snage kod nas u zemlji morati da se zaista založe da ne dođe do napuštanja naše sadašnje političke orijentacije, a pre svega spoljno-političke orijentacije – da ne dođe do napuštanja proevropske spoljne politike. Mislim da i svet treba da posmatra situaciju kod nas u tom kontekstu i da učini sve, mudro, da podrži demokratske snage na tom putu, pri čemu, moram da kažem da neke izjave koje dolaze iz sveta, konkretno iz EU, verovatno inspirisane željom da se podrže demokratske snage i promene kod nas, čine to na način koji ne doprinosi tome."
XS
SM
MD
LG