Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladić u Srbiji, Karadžić u regionu


Srbija, poternice za Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem

Optuženi Ratko Mladić je u Srbiji, još jednom se čulo od zvaničnika koji se bave problematikom saradnje sa Haškim tribunalom. Ovu tvrdnju u isto vreme ponovili su Karla del Ponte i srpski tužilac Vladimir Vukčević, ali nema zvaničnih procena o tome da li ona može da znači i da bi najtraženiji begunac uskoro mogao biti uhapšen.

Vladimir Vukčević, tužilac Srbije za ratne zločine, izjavio je da se prema dosadašnjim procenama i njegovoj oceni haški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji, a da se Radovan Karadžić krije u regionu:
"Geografski kodovi su vrlo jasni i time je izvršeno određeno lociranje na jednom većem prostoru. Predstoji bliže lociranje, onda sledi hapšenje i transfer."
I glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da je Ratko Mladić još u Srbiji. Ona je za dnevnik Blic rekla su srpske vlasti u proleće 2006. sa njim bezuspešno pregovarale o dobrovoljnoj predaji, i da ga nisu uhapsile iako su "znale tačno mesto njegovog boravka".
Povodom najnovijih tvrdnji tužioca Vukčevića, Dragan Šutanovac, ministar odbrane, rekao je za naš program da Vojska nema takve podatke o haškim beguncima:
"Zaista nemam saznanja i ne znam na osnovu kojih izvora je tužilac Vukčević dao tu izjavu. Pre nekoliko dana sam tražio od gospodina iz BiH, koji je rekao da imaju takva saznanja, da nam ih dostave. Ukoliko se nalaze u objektima koje kontroliše vojska, verujte mi, intervenisaćemo i oni će po zakonu biti prebačeni tamo gde trebaju da budu."
Tužilac Vladimir Vukčević je i koordinator Akcionog tima za okončanje saradnje sa Hagom. On je za agenciju Beta rekao rekao da je Srbija do sada Haškom tribunalu izručila 42 osobe optužene za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije:
"Ceo politički i vojni vrh je isporučen. Timovi rade godinu i nešto dana oko trojice generala koji nisu baš tako beznačajni. Mislim da se svest javnosti dosta promenila, da su u njeno ime činjeni ratni zločini – da to nisu bili heroji već zločinci čiji je motiv bila pljačka."
U ovakvoj situaciji pored svih ostalih nedoumica oko Ratka Mladića, postavlja se i pitanje da li bi, obzirom na sva saznanja nadležnih, on uskoro mogao biti uhapšen. Marko Savković, iz beogradskog Centra za civilno-vojne odnose, podseća na još jedan detalj izjave tužioca Vukčevića:
"On je izjavio kako veruje da se pristup političkih elita u Srbiji promenio. S obzirom da političke elite ipak diktiraju te neke društvene okolnosti, u kojima se u krajnjoj liniji i sam proces hapšenja dešava, desiće se ili neće, možemo suditi da smo bliži, da tako kažem, razrešenju te cele, sada već drame, koja traje godinama u nazad."
Marko Savković smatra da je teško reći do kada bi haški begunci mogli biti privedeni pravdi, ali zaključuje da će važnu ulogu i dalje igrati međunarodna politika uslovljavanja:
"Dok ne bude te potpune saradnje, dok se Mladić ne nađe u Hagu, ne može biti razgovora o daljem napredovanju Srbije u procesu evropskih integracija. Mislim da je sada jako važno videti koji su sledeći koraci, koji će biti taj famozni dan D oko statusa Kosova. Mislim da tu treba tražiti ili novu, dalju, mobilizaciju javnosti ili će to sve opet proći tako a mi ćemo i dalje ostati bez odgovora da li će se ovaj proces okončati ili neće."
Tužilaštvo je saopštilo i podatak da je, zaključno sa 2007., zbog ratnih zločina u Srbiji procesuirano 112 osoba, a da je 57 optuženo.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG