Dostupni linkovi

Predsedničke kampanje: udaranje u patriotizam


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Do predsedničkih izbora u Srbiji ostalo je nešto manje od mesec dana, a do sada je potvrđeno učešće trojice kandidata – Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke, aktuelnog predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića i predsednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića. Šta oni obećavaju biračima i koliko im građani Srbije veruju?

"Za jaku i stabilnu Srbiju - Boris Tadić"
"Napravite realan izbor. Tomislav Nikolić – za Srbiju"
"Čeda Jovanović – život je zakon"
Kampanja za predsedničke izbore koji su zakazani za 20. januar je počela, predsednički kandidati obilaze Srbiju obećavajući biračima bolji život, ubrzanje reformi, Srbiju u Evropi, Kosovo u sastavu Srbije, obračun sa kriminalom i korupcijom, ratnom prošlošću, tajkunima… Marketinški stručnjak Nadežda Milenković kaže da je rano prognozirati kako će se u narednom periodu odvijati predizborna kampanja, ali da je izbor slogana kao što su “Za jaku i stabilnu Srbiju” Borisa Tadića i "Svim srcem za Srbiju” Tomislava Nikolića očekivan:
"Kao što je za radikale jedino moguće glasati emotivno tako isto je i Tadićev slogan 'Za jaku i stabilnu Srbiju' očekivan i malo praznjikav, dosta podseća na prošli slogan DSS-a 'Živela Srbija'. Dakle, jedna vrsta slogana koji ne menjaju sadržinu ali udaraju u tanke žice koje se zovu patriotizam."
Šta je težište kampanje dvojice kandidata kojima istraživanja daju najviše šansi na predstojećim predsedničkim izborima. Šef izbornog štaba DS-a Marko Đurišić i funkcioner SRS-a Dragan Todorović:
"Sve što je predsednik Srbije Boris Tadić radio u prethodne 3,5 godine. Boris Tadić je jedini koji može da garantuje Srbiju koja će biti lider regiona i koja će postati, nadamo se u narednih pet godina, i punopravni deo Evrope."
"Tomislav Nikolić će uložiti sve svoje snage da krene u obračun protiv kriminala i korupcije, u očuvanje Srbije, odnosno da spreči nezavisnost KiM, kao i u ekonomski i socijalni oporavak naše države."
U LDP Čedomira Jovanovića fokusiraće se na životne probleme građana i razloge zbog kojih se oni ne rešavaju. Funkcioner te stranke Zoran Ostojić:
"Dakle, o Kosovu u onoj meri u kojoj to utiče na naš život, o EU u meri u kojoj to utiče na svakodnevne probleme građana. Ali, u suštini centar naše kampanje je Koštunica jer njega smatramo odgovornim što je u ovoj zemlji život poslednja rupa na svirali. Ovo su izbori između prošlosti i sadašnjosti."
Tako kažu predstavnici stranaka čiji će se lideri takmičiti za mesto predsednika Srbije, a šta kažu oni od kojih njihova pobeda zavisi i koliko veruju u ono što im obećavaju:
"Ne bi bilo prirodno da im verujemo. To je sve po default-u, stare matrice o Kosovu..Nema neke progresivnosti, kao i na prošli izborima."
"Glasaću po principu manjeg zla."
"Mnogo neistine pričaju."
"Kada oni to kažu verovatno to i misle tako da im tog trenutka verujem, ali šta će biti posle stvarno ne znam. Glasaću, normalno."
"Polovično, dosta toga je našminkano. Ja gledam šta je učinjeno."
Pored kandidata DS, SRS i LDP-a, kandidaturu za predsednika Srbije u utorak je predao i potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić.
Nedavno usvojeni Zakon o predsedniku Republike predviđa da njegov mandat traje pet godina i da ne može biti biran više od dva puta na tu funkciju, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat. Razrešenje predsednika Republike u parlamentu može da predloži najmanje jedna trećina poslanika, ako smatra da je povredio Ustav, a postupak za razrešenje se pokreće većinom glasova svih poslanika. Politički analitičar Milan Nikolić kaže za naš program da se ovim odredbama politička težina funkcije predsednika Srbije neće bitno promeniti:
"Politička težina zavisi pre svega od ličnosti, načina na koji ona može ili ne može, saradnja i sa Parlamentom i sa Vladom. Ako su svi složni u nekom nacionalnom zadatku onda neće biti nekih problema, a ako bude potrebno da jedni druge kontrolišu onda će ta pozicija biti relativno skučena, više demostrativna, paradna. U tom trojstvu je data i mogućnost i ograničenje ove pozicije."
XS
SM
MD
LG