Dostupni linkovi

Nesporazum oko proterivanja evropskih diplomata


vojnici Afganistanske nacionalne armije u provinciji Helmand
vojnici Afganistanske nacionalne armije u provinciji Helmand

UN su saopštile da razmatraju sa avganistanskim vlastima nesporazum nakon odluke Kabula da protera dvojicu evropskih diplomata optuženih za navodne kontakte sa pobunjenim talibanima.

Majkl Sempl, vršilac dužnosti šefa misije Evropske unije u Avganistanu i Marvin Paterson, treći u hijerarhiji misije UN u ovoj zemlji, uhapšeni su u utorak pod otpužbom da su ugrožavali bezbednost Avganistana održavajući veze sa Talibanima, čime su po rečima portparola avganistanskog predsednika Humajuna Hamidzada, izašli iz okvira svog mandata. "Ne samo da su se sastajali s talibanima, nego su im i davali i novac", rekao je jedan avganistanski zvaničnik, dodajući da nije jasno da li su diplomate i podržavale pobunu.

Isti zvaničnik je rekao i da nije jasno da li su sastanci bili rezultat njihove privatne inicijative ili su oni nastupali u ime misija za koje rade, kao i da je uhapšeno 50 Avganistanaca - od kojih su neki kolege Britanca i Irca - koji treba da budu ispitani.

Njima je naređeno da do četvrtka napuste zemlju, pošto ih diplomatski imunitet štiti od sudskog procesa. Oni se sumnjiče da su nudili Talibanima pomoć i razne vrste podsticanja uticajnom plemenskom savetu staraca u Musa Kali, uporištu pobunjenika u provinciji Helmand, poznatoj i po velikoj proizvodnje droge. Britanci su ovaj grad ponovo osvojili pre 10 meseci. Britanske trupe su pokrenule razne inicijative kako bi pomogli razvoju ove regije i tako pridobili civilno stanovništvo koje u velikoj meri podržava Talibane. Ova akcija je usledila nakon izjave britanskog premijera Gordona Brauna da treba pojačati kontake sa plemenskim grupacijama u ovoj regiji kako bi se izolovali lideri Talibana i tako obezbedio trajni mir. Londonski Indipendent je objavio početkom decembra da su agenti britanske tajne službe već uspotavili kontakte sa lokalnim vođama pobunjenika. Jedan talibanski lider u Musa Kali je već saopštio da je prestao da podržava pobunjenike, pomogavši u velikoj meri Britancima da preuzmu ovaj grad.

Portparol misije UN Alim Sidikju rekao je da je hapšenje "nesporazum", negirajući da su dvojica diplomata pregovarali sa Talibanima, dok je Sempl izjavio da nije trenutak da govori o nastalom problemu.

Pretpostavlja se da poseduju britanski odnosno irski pasoš. Majkl Sempl je više od decenije u Avganistanu, još iz vremena kada su Talibani bili na vlasti. Govori lokalne jezike Dari i Paštu. Britanski ambasador u Kabulu ga je nedavno pohvalio da poznaje specifičnosti avganistanskog društva kao nijedan stranac. Njegovo proterivanje otežalo bi napore Zapada da pridobije lokalno stanovništvo u trenutku kada NATO pokušava da zadrži teritorije sa kojih je potisnuo Talibane.

XS
SM
MD
LG