Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slab povratak katolika


biskup Franjo Komarica

I ove božićne praznike najveći broj katolika s područja banjalučke biskupije provest će daleko od svog zavičaja. Za razliku od povratka ljudi, povratak imovine ide bolje.

Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorava da se do sada vratilo tek oko 5 posto od prijeratnog broja katolika:
«Iako smo uvijek iznova apelirali na aktualne političare, nažalost izostala je i ove godine organiziranija strategija i prijeko potrebna pomoć, pogotovo materijalna, da dođe do većeg povratka. Tu i tamo bilo je nekih pomaka, kao što se radilo po Posavini, ali vrlo malo. I ovdje oko Mrkonjić Grada, ali samo su počeli razgovori s ljudima koji se nakon 15 godina, nakon svoga progonstva žele vratiti u jednu župu u koju se vratio do sada samo jedan čovjek, to je župa Liskavica kod Mrkonjić Grada.»
O ukupnom broju povrataka u Republiku Srpsku ministar za izbjegla i raseljena lica vladi ovog entiteta Omer Branković kaže:
«Zvanično, na osnovu podataka UNHCR-a, preko 250.000 se vratilo u RS - UNHCR koji je radio prije dvije godine, čini mi se. I sad je taj podatak aktuelan - znači 250.000 povratnika u RS.»
Povratci katolika u Republiku Srpsku su rijetki, ali ih ima:
«Ima tri godine kako smo se mi vratili. Mi smo bili u izbjeglištvu. Znate kako je u tuđem svijetu? To ko nije doživio, to ne zna kako je.»
Biskup Komarica u povodu najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića izrazio je nadu da će vlasti Republike Srpske naredne godine pružiti daleko veću pomoć svima koji žele da se vrate u svoje predratne domove:
«Nadamo se da će općenito na području RS-a, po obećanju koje je gospodin premijer Milorad Dodik, iduće godine i sa strane Vlade RS-a doći do veće materijalne pomoći.»
Za povratak Bošnjaka i Hrvata u 2007. godini Vlada Republike Srpske iz budžeta je izdvojila 5,3 miliona konvertibilnih maraka, a za infrastrukturu još 1,9 miliona maraka, kaže ministar Branković:
«I uglavnom, što smo zamislili smo i uradili, izuzev projekata infrasutrukture - nešto malo puteva koje smo planirali asfaltirati, zbog vremenskih nepogoda ćemo ostaviti za proljeće. A ostalo - dodjelu građevinskog materijala itd. smo uspjeli završiti.»
O pitanjima vezanim za povratak, ali i pomoći onima koji su se vratili, biskup Komarica je uoči katoličkog Božića razgovarao i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Nakon sastanka premijer Dodik obećao je da će vlada obezbijediti sve pretpostavke za normalan život povratnika, te još jednom poručio svima koji žele da se vrate da su dobrodošli:
«Evo prilika je da svim ljudima, do kojih dođe ova informacija, širom svijeta kažem da je RS stabilno mjesto i da su oni dobrodošli i da smo spremni, s našim kapacitetima koje imamo, da pomognemo saniranje, prije svega, njihovih neugodnih iskustava u prošlom periodu i uticati da obezbijedimo i materijalno - ekonomske pretpostavke za život, koliko to ovo vrijeme i ove mogućnosti dozvoljavaju.»
Za razliku od povratka ljudi, povratak imovine Katoličke crkve u Republici Srpskoj ide daleko bolje. Biskup Komarica:
«A kad je u pitanju povratak crkvene imovine, radostan sam da vas mogu izvijestiti da je prvi korak po tom pitanju učinjen i ove godine nakon što smo dobili na posudbu i našu oduzetu zgradu prije nekoliko godina Časnih sestara milosrdnica, gdje smo smjestili sada Katolički školski centar - gimnaziju. Evo, dobili smo sada, pod konac godine, također dio velikog broja oduzetih nekretnina čuvenoga trapističkog samostana Marija zvijezda ovdje u Banjoj Luci.»
U narednoj godini premijer Dodik najavljuje i veću pomoć vlade vjerskim zajednicama, te aktivnije uključivanje u projekte koji bi omogućili povratak katolika, prije svega Hrvata u Republiku Srpsku:
«Vezano za statuse nekih vjerskih objekata, za akciju obnavljanja porušenih vjerskih objekata Katoličke crkve, potrebu da se u to uključe i lokalne zajednice više nego što je to do sada bio slučaj, kao i činjenicu da se podrži jedna potpuno društveno opravdana aktivnost, a to je zasnivanje vinograda, zajedno sa ljudima iz Italije koji imaju iskustva na tom planu, koji će sigurno biti jedna nova činjenica na ovim prostorima, što će, naravno, sa strane mene i sa strane vlade imati uvijek podršku.»
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG