Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović počeo predsjedničku kampanju?


Milo Đukanović

Dok iščekujemo kakvu će odluku o predsjedničkom kandidatu Glavni odbor DPS-a donijeti na sjednici u četvrtak, pojavljivanje Mila Đukanovića pred kamerama Javnog servisa dok je otvarao renoviranu školsku zgradu na Čevu, otvorilo je dilemu da li je Đukanović kampanju već počeo i to zloupotrebom državnih institucija.

Nakon što je iz vladajuće Demokratske partije socijalista javnosti upućeno više signala da bi se Milo Đukanović mogao kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima bivši premijer se posvetio aktivnostima koje neodoljivo podsjećaju na ranije predizborne kampanje DPS čelnika. Đukanović je kao partijski lider juče otvorio obnovljenu školu na Čevu, čiju su rekonstrukciju, između ostalih, finansirali i ministarstva poljoprivrede i prosvjete od budžetskih para. Zlatko Vujović, direktor Centra za monitoring, kaže da je prilično neuobičajena situacija da partijski lider otvara objekte koje je izgradila država:
"Posebno kada gledamo u nekoj međunarodnoj praksi i iskustvo nekih drugih zemalja svakako nije uobičajeno da lider jedne političke partije koji ne obavlja nijednu državnu funkciju otvara objekte koje je izgradila država, to jeste finansirala određena ministarstva. Svakako, kada govorimo s aspekta očekivanja predsjedničke kampanje nije dobro jer su na taj način drugi eventualni kandidati u predsjedničkoj kampanji u jednom dosta podređenom položaju što može na jedan način uticati na percepciju javnosti. Mislim da takvu praksu koja je bila dosta uobičajena u nekim prošlim vremenima treba zaobići".
Visoki funkcioner Narodne stranke Dragan Šoć kaže da u jučerašnjoj Đukanovićevoj ulozi ne može zamisliti nekog od opozicionih prvaka i dodaje da praksa zloupotrebe državnih institucija od strane partijskih lidera DPS-a nikada nije prestala:
"To što je Đukanović prije nekih sedam, osam dana otvorio radove na jednom tunelu od Risna prema Žabljaku, pa juče neku obnovljenu školu je nastavak jedne politike. To sad ima i novu konotaciju. Sada se Đukanović naglo stavlja u prvi medijski plan i to je očigledno, ja bih rekao na krilima opšte podrške unutar njegove stranke da se on kandiduje za Predsjednika Republike, što za Narodnu stranku nikakvo iznenađenje ne bi bilo. Sada treba očekivati reakciju zapada, prije svih Amerikanaca".
Ni lideru Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću nije jasno po kom je kriterijumu otvaranje škole na Čevu povjereno šefu vladajuće stranke:
"Meni bi bilo razumljivo da je gospodin Đukanović svojim parama iz Prve crnogorske Banke izgradio tu školsku zgradu i onda da je kao donator mecena od svojih privatnih para otvorio jednu takvu zgradu, ali očigledno da to gospodinu Đukanoviću ne pada na pamet i njegovom poslovnom okruženju, već i dalje želi da parama svih poreskih obveznika i svih građana Crne Gore i dalje opstaje na vlasti i dodatno uništava i osiromašuje te iste građane".
Privilegovani položaj Mila Đukanovića i sluganski odnos državnih institucija prema lideru DPS-a samo su još jedan dokaz da živimo u privatnoj državi, kaže Medojević:
"Ovo što vidimo ovih dana jeste upravo nastavak tog totalitarnog odnosa prema državi gdje se gospodin Đukanović osjeća kao vlasnik čitave države, a državu Crnu Goru doživljava kao svoje privatno preduzeće i zbog toga imamo činjenicu da je tokom prethodne predizborne kampanje gospodin Đukanović obilazio svoje birače koristeći helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova. Gospodin Đukanović i danas ima službenu pratnju kao šef partije iz Ministarstva unutrašnjih poslova i ovo posljednje što je već uradio je ustvari samo jedan kontinuitet događaja koji potvrđuje našu tezu da se ovdje ništa nije promijenilo u posljednjih 60 godina i da su zbog toga nužne političke promjene"
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG