Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DSS uslovila opstanak vladajuće koalicije


Beograd, zgrada Vlade Srbije

Sve je neizvesnije da li će vladajuća koalicija imati zajedničkog kandidata za predsednika Srbije nakon ultimativnog zahteva Koštuničine Demokratske stranke Srbije kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću, da je za podršku neophodan dogovor da Srbija neće ići u Evropsku uniju bez Kosova u sastavu njenih granica.

Poslednji u nizu ultimativnih zahteva koji Koštuničina Demokratska stranka Srbije ispostavlja Demokratskoj stranci još od dogovora o formiranju vlade, je da Beograd neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU ukoliko Kosovo ne ostane u granicama Srbije. Nevericu novinara da bi Beograd potpisivanje dugo iščekivanog sporazuma sa EU, koje je do sada odlagano zbog toga što se general Ratko Mladić još nije našao u pritvoru Haškog tribunala, mogao da odloži, i to uslovljavajući Brisel, razbio je portparol DSS-a Branislav Ristivojević:
„Što se tiče toga da li ćemo u Evropsku uniju, po deseti put danas ću da ponovim – ući ćemo samo kao cela zemlja. Ako vam to nije jasno, ja mogu da ponovim i po jedanaesti, dvanaesti, trinaesti put, nije problem.“
Upravo ovako sročen stav je i uslov za podršku lideru Demokrata i aktulenom predsedniku Srbije Borisu Tadiću na predsedničkim izborima. Na takav zahtev još uvek nije odgovoreno iz DS-a. Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe Demokrata:
„Što se nas tiče, dopisivanje nije prihvatljiva komunikacija. Sva suštinski važna pitanja za državu mi ćemo pokušavati da rešavamo direktnim razgovorima.“
Teško je zamisliti situaciju, na osnovu dosadašnjih stavova Demokratske stranke, da će pristati da ispuni ovakav uslov DSS-a. U suprotnom, portparol Koštuničine Demokratske stranke Srbije bio je vrlo jasan – vladajuća koalicija biće u krizi ukoliko se ne postigne dogovor o stavovima koje su zajedno utvrdile DSS i Nova Srbija o Kosovu i nastavku evropskih integracija, rekao je Ristivojević. On još kaže da se ova stranka uopšte ne bavi predsedničkim izborima u ovom trenutku, već onim što je ključno, a to je Kosovo i očuvanje države. O podršci Borisu Tadiću kaže:
„Uopšte nismo o tome razgovarali.“
A sudeći prema lideru jedne od članica vladajuće koalicije G17 plus, Mlađanu Dinkiću, problema u vladajućoj koaliciji za sada nema, ali ni spremnosti na prihvatanje zahteva DSS-a:
„Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji potrebno je potpisati danas, ako je moguće. Bilo kakvo odlaganje je protiv interesa građana Srbije. A kada govorimo o atmosferi, što se tiče vlade, nisam primetio nikakve probleme u funkcionisanju.“
Pitanje je da li u slučaju da DS ne prihvati ultimatum DSS-a i da DSS ostane čvrsto na svojoj poziciji, Koštunica može da se na predsedničkim izborima okrene kandidatu Radikala Tomislavu Nikoliću, koji takođe deli stav da se ne može ići ka EU ukoliko Brisel prihvati nezavisnost Kosova. Sam Nikolić nije siguran šta će odlučiti vodstvo DSS-a, ali u njihove birače jeste:
„Ja imam podršku njihovih birača. O rukovodstvu ne mogu da razmišljam, šta njih motiviše, šta ih vodi. Intimno mislim da se oni potpuno slažu sa mnom i da su spremni da odobre takvu politiku, odnosno da bi im ovakav predsednik mnogo pomogao da vode politiku o kojoj govore. A sad, kako će to da izgleda u javnosti, ne znam. Ne znam koliko su još uvek opasni pritisci i ucene iz sveta, koji se sigurno na njih vrše.“
A šta sam zahtev DSS-a znači za Srbiju? Po Sonji Liht, predsednici Fonda za otvoreno društvo, to je ignorisanje potreba Srbije. Za nju je skoro neverovatno da bi Demokratska stranka mogla da pristane na tako nešto:
„Znamo kako je bilo teško da uopšte stignemo do faze u kojoj je moguće potpisati naš prvi ugovor sa Evropskom unijom. Drugo, u tom ugovoru, najveći deo onoga što se reguliše jeste naša mogućnost da nam evropsko tržište bude otvorenije i samim tim da otvorimo više novih radnih mesta. Taj ugovor pretpostavlja jačanje naših sopstvenih institucija – pravosuđa, policije, države i tako dalje. Izgleda mi dosta neverovatno da će DS pristati na takvo uslovljavanje tog ugovora, jer je DS-u, od početka, bilo apsolutno stalo da se taj ugovor potpiše.“
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG