Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pretnje zaštićenim svedocima?


Vojislav Šešelj u haškoj sudnici

Nakon što je ICTY optužio Aleksandra Vučića iz Šešeljeve stranke da je otkrio ime zaštićenog svedoka, ponovo je aktuelizovano pitanje da li SRS utiče na svedoke.

I dok Radikali odbacuju takve navode, oni koji prate rad Haškog tribunala (ICTY) kažu da Srpska radikalna stranka (SRS) vrši pritisak na zaštićene svedoke tužilaštva zbog čega oni ili odustaju od svedočenja ili prelaze na stranu Šešeljeve odbrane.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić rekao je da je od sekretara Haškog tribunala Hansa Holcijusa dobio dopis u kojem se ukazuje na mogućnost pokretanje postupka protiv njega zbog navodnog objavljivanja imena zaštićenog svedoka. Vučić je preneo da mu je tim dopisom saopšteno da bi mogao da izgubi status pravnog savetnika ali i da bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu:

"Tobože sam obelodanio puno ime i prezime jednog od zaštićenih svedoka. Čovek koji je bio sa mnom na konferenciji za novinare je sam došao, svojom voljom, da iskaže svoj stav i da još jednom potvrdi da želi da bude potencijalni svedok odbrane, a ne svedok tužilaštva."

Međutim, novinar lista Danas Aleksandar Roknić koji prati rad Haškog tribunala na naše pitanje da navede neke od slučajeva otkrivanja imena zaštićenih svedoka u procesima pred ovim sudom navodi upravo Šešeljev slučaj:

"Ta lista svedoka je izneta iz Haškog tribunala, a na koji način, to je svojevremeno utvrđivala istraga. Lista je dospela do Beograda i ljudi iz SRS koji su počeli da prete po toj listi ljudima sa nje. Rezultat svega toga je da je jedan deo svedoka odustao od svedočenja protiv Šešelja. Tribunal je, čini mi se, pokrenuo postupak za uvredu suda. Međutim nisu mogli da dokažu ništa od cele te priče."

Poslednjih dana su dva svedoka obelodanila da neće biti svedoci tužilaštva već odbrane. Zbog toga će se jedan od njih pojaviti kao svedok po obavezujećem nalogu suda. Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže da među onima za koje Srpska radikalna stranka tvrdi da su svedoci odbrane ima onih sa kojima je haško tužilaštvo već razgovaralo i verovatno ih predložilo za svoje svedoke. Sve te svedoke sada obilazi Šešeljev pravni tim, tj, članovi Srpske radikalne stranke sprovodeći strategiju zastrašivanja, kaže Kandićeva:

"Imamo situaciju da svi oni sada prelaze i postaju svedoci odbrane Vojislava Šešelja. Mislim da je nastupila situacija da se više ne zna da li je neki svedok koji je predložen kao svedok optužbe još uvek svedok optužbe ili je svedok odbrane."

Aleksandar Vučić, jedan od Šešeljevih pravnih savetnika, koji nije odgovorio na naš zahtev za razgovor povodom optužbi iz Haškog trbunala da otkriva imena zaštićenih svedoka, prethodno je na konferenciji za novinare demantovao takve navode:

"To ne samo da nije istina već su oni pokušali da u svoje svedoke pretvore potencijalne svedoke odbrane – za to imamo overene sudske izjave od ranije. To predstavlja vrhunski bezobrazluk Haškog tribunala. Spreman sam da izdržavam i zatvorske kazne za njihove laži i prevare, šta god hoće i kako god hoće da rade samo neka izvole."

Iz Srpske radikalne stranke je još saopšteno da Haški tribunal nastavlja pritiske i ucenjuje potencijalne svedoke i od njih na svaki način pokušava da iznudi da kažu bilo šta protiv Šešelja. Međutim, Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo navodi da u toj priči radikala postoji jedna protivurečnost:

"Tako da neki svedoci, na primer, nabrajaju da su se do sada videli i razgovarali 7-8 puta sa tužiocima Haškog tribunala. Postavlja se pitanje kakav je to pritisak kada oni to ne prijavljuju - ni 2003., ni 2004., ni 2005., nego tek 2007. godine. Dakle, pod pritiskom SRS oni navodno daju dobrovoljno izjavu i potpisuju da su izloženi pritisku istražitelja Haškog tribunala."

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG