Dostupni linkovi

Nestali neki od posljednjih znakova "željezne zavjese"


nova oznaka na graničnoj liniji između Italije i Slovenije
nova oznaka na graničnoj liniji između Italije i Slovenije

Zemlje nekadašnjeg istočnog bloka pridružile su se Schengenskoj zoni koja sada obuhvaća 24 države, od Portugala do Estonije.

Schengenske granice primakle su se državama bivše Jugoslavije. Na zapadu Slovenija, na sjeveru Mađarska. Predsjednik Evropskog parlamenta Hans Gert Poettering kazao je da je Schengenska zona znak da su konačno prevladane podjele u Evropi.
Slovenski policajci obilaze granicu sa Hrvatskom na konjima. Macelj i Bregana nove su istočne granice Schengenske zone. Do tih graničnih prijelaza više nema graničnih oznaka. Za Evropu dovoljan razlog za slavlje. Neki od posljednjih znakova "željezne zavjese" su nestali.
Friso Roscam Abbing, glasnogovornik EU povrerenika za pravosuđe:
"Ovo moramo proslaviti. Oko 80 milijuna građana EU konačno će imati koristi od slobode kretanja. Nema pasoša, nema zaustavljanja, nema graničnih kontrola. To će ojačati naš turizam, ali i unaprijediti svakodnevni život i kontake medju građanima raznih članica Unije".
Njemačka kancearaka Angela Merkel, poljski i češki premijeri Donald Tusk i Mirek Topolanek ugostili su predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa i predsjedavajućeg Unije portugalskog predsjednika Vlade Jose Socratesa na prijalzu Zittau, gdje se susreću Češka, Poljska i Njemačka.
Poljski premijer Tusk je kazao kako je njegova generacija ona navikla na granice i zabrane.
"Bili smo rođeni u podijeljenom svijetu, u Evropi koja je bila iscrtana granicama koje su godinama bile nepremostive. Prošlo je mnogo vremena kako bi naša generacija preskočila i najtvrđu granicu, granicu straha. Nakon toga sve je bilo jednostavnije, sve je postalo moguće. Danas sam uistinu sretan čovjek", rekao je Tusk.
Slično je govorila i njemačka kancelarka Angela Merkel, nekada i sama stanovnica države iza "željezne zavjese".
"Ovdje je riječ o slobodi da se putuje, da se susreće, a mi koji smo nešto stariji znamo da se to nije uzimalo kao nešto što vam je poklonjeno. Važno je što će sada oni koji su tek školaraci odrasti sa osjećajem i iskustvom slobode kao nečim sasvim normalnim u Evropi, nečim o čemu su njihovi roditelji i djedovi mogli sanjati, nešto do čega se stizalo samo velikom patnjom" istaknula je Merkel.
U ponoć, sa 20. na 21. prosinca, na austrijsko - mađarskom prijelazu Hegyashalom, pravo slavlje i veliki vatromet. Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany na isti prijelaz stigao je jutros.
"Sretan sam što naša, kao i moja djeca, neće imati onaj osjećaj straha kakav su imali njihovi roditelji kada su prilazili granicu", rekao je mađarski predsjednik Vlade.
Iako većina vidi pozitivnu stranu u cijeloj priči, ima onih koji upozoravaju da bi sada i narkodileri i drugi kriminalci mogli poput turista lakše prelaziti kroz Schengensku zonu. Max Peter Ratzel, šef Europola, evropske policije, smatra da nema bojzni od širenja vala kriminala Evropom:
"Nama je jasno da kriminalce do sada granice nisu zaustavljale. Nakon pada željezne zavjese, početkom i sredinom devedesetih, kriminalci su krenuli na Zapad, ali i oni sa Zapada prema Istoku. Mislim da nova situacija neće dramatično promijeniti stanje kada je riječ o stopi kriminaliteta diljem Evrope".
XS
SM
MD
LG