Dostupni linkovi

Što smo bolji, to nam je gore


Nenad Pejić
Nenad Pejić

Sve je manje vremena za čitanje, sve se rijedje čovjek upušta u nešto dublje analize bilo kojeg problema, sve se rijedje gledaju dokumentarni filmovi koji te najčešće nečemu nauče. Kako je vremena sve manje, tako se i vijesti, plasiraju sve kraće pa je mogućnost manipulacije sve veća.

Večerao sam neki dan sa kćerkom. U jednom mi je trenutku rekla: "Tata, ne mogu ovo jesti, ovo meso smrdi!" Pomislio sam da nešto dječje izvoljeva, da bi htjela nešto drugo i slično. Ali, bila je pravu - to što smo jeli nije imalo miris mesa. Ali, meso nije bilo pokvareno. Dapače, bilo je svježe i prodavano, navodno, sa farme koja upotrebljava bio hranu.
Kažu mi neki dan da svi Pražani imaju maniju bježanja iz grada vikendom i praznicima "zato što je u Pragu nečist zrak". Kao i u svakom drugom gradu. Sad moram i ja da bježim. Na ovdašnjoj TV "Nova" i nacionalnoj javnoj televiziji dnevno izvještavaju kakva je "bio" atmosfera odnosno koliki je pritisak. Oni koji imaju migrene odmah piju tablete ako se na ekranu pokaže "bio 2" ili ne daj bože "bio 3" prognoza. Ne sjećam se da me je majka tjerala na čisti zrak, bilo je obrnuto - jurila me da dodjem doma!
Kaže mi neki dan ljekarka da je dobro popiti dnevno makar jedan "C" vitamin jer "znate u hrani nema dovoljno "C" vitamina!" Ne sjećam se da sam kao mlad morao piti "C" vitamine. Tada smo to morali gutati samo kad bi nas stigla prehlada.
Pa mi onda kažu da je dobro popiti i jedan multivitamin dnevno jer "znaš, nema vitamina u povrću koje kupujemo". Zato valjda i mirišem sve ono povrće kad odem negdje do rodjaka. Zaboravio sam kako povrće i voće mirišu. Još malo pa će mi prodavati miris povrća i voća kao unikat. Ako niste primjetili. već to i rade sa parfemima i mirisima za druge potrebe.
Ko se sjeća mirisa vode!!! Ko mi može sada opisati najobičniji mogući miris vode!!?? Mladi nemaju pojma jer već od malena piju vodu iz plastičnih boca i djeca bi pokvarila stomačiće kad bi im dali obicnu izvorsku vodu. Stariji su, naravno, već zaboravili, samo im se nozdrve prošire ako nekim slučajem prodju pored kakva bunara. I kad odeš da kupiš vodu u onim plastičnim bocama oni ti kažu: evo, ova je jeftina, a ova je skuplja. Ova skuplja je bolja za zdravlje, ima više vitamina, a iz ove slabije smo uzeli vitamine i spakovali u nešto drugo što prodajemo na nekom drugom odjelu!! Kad sam bio mali tih plastičnih boca sa vodom nije ni bilo, a kad god smo se vraćali sa nekog puta jedva smo čekali da dodjemo kući i da se napijemo sarajevske vode.
Neko će reći da je to divno što u samoposlugama možeš u svakoj državi naći iste stvari. Uvijek možeš imati tvoj omiljeni sladoled ili tvoj omiljeni jogurt gdje god da si na kugli zemaljskoj. Nije loše - ali možda negdje postoji bolji sladoled od onog koji mi je omiljen, ili zdraviji jogurt!!?? A ja to ne znam niti ću znati jer moj život sada kontroliraju neki drugi ljudi.
Nisam se baš previše iznenadio kad sam prije nekoliko mjeseci ušao u samoposlugu u Cisinou, glavnom gradu Moldavije. Nije me baš previše ni iznenadilo to što sam u toj istoj samoposluzi vidio potpuno identične proizvode kao one u Kijevu, Moskvi, Tbilisiju, Pragu, Sarajevu, Zagrebu….Sve isto pakovanje, sve isti kvalitet, sve iste firme. Jedina razlika - napisano na naravno na različitim jezicima.
Onda me natjeraju da radim od 9 ujutro do 6 uveče "jer je to produktivnije". Za koga, pitam ali mi niko ne odgovara. Onda mi daju mobilni telefon na kojem mi redovno stiže elektronička pošta i kad sam kod kuće. Pa je onda čitam i bogme šaljem poruke, i prije i poslije posla, vikendom i praznicima. Ako ne odgovaram na poruke zovu i pitaju šta se desilo. Ili neki drugi, ambiciozniji, odgovara non stop pa se onda pridružim i ja da ne bi "zaostao". Ne smijem se ni žaliti jer mi plaćaju telefonske impulse. To je najjeftiniji moguć nažčin korišćenja ljudi. Nekad su nam plaćali prekovremene sate. I onda, pošto tako radim nemam vremena da se krećem, unajmili su i nekakvu savjetnicu koja nas uči da se nakon izvjesnog vremena moramo ustati od kompjutera i protegnuti "nekoliko minuta" da bi - bolje radili i uštedili zdravstvenom osiguranju!!!
Kad sam sve to uradio, onako poslušno, onda me vikendom otjeraju da provedem dan u - šopingu jer drugih dana ne mogu. Radim da bih vikend provodio u šopingu!! Ako je ne daj bože nekim slučajem sunčano, brzo kupujemo kreme za zaštitu od sunca!!! Kad sam bio mali skidali smo se čim se sunce pojavi - sad se oblačimo da ne dobijemo rak kože!!!
Kad se mrtav umoran bacim na kauč onda mi sa TV ekrana poručuju i šta da mislim i kako da mislim. Sve je manje vremena za čitanje, sve se rijedje čovjek upušta u nešto dublje analize bilo kojeg problema, sve se rijedje gledaju dokumentarni filmovi koji te najčešće nečemu nauče. Kako je vremena sve manje, tako se i vijesti, plasiraju sve kraće pa je mogućnost manipulacije sve veća. Nema vremena za vijesti, za razgovore, sve smo više sami.
Naravno da su oni tamo sa početka priče lagali da životinje hrane bio hranom. Što više ovaj svijet dublje upada u zamku da proizvodi sve više i sve brže i zaradi još više - mi to više jedemo sve brže spravljenu hranu, koju sve brže probavljujemo. Što smo "bolji" to nam "bio" prodaju sve više, a mi smo sve više trovani.
Kad budem umirao umrijeću od tog silnog "bio" života – zdrav!!
XS
SM
MD
LG