Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd odbija zatvoriti Kancelariju u Kosovskoj Mitrovici


Kosovska Mitrovica, protest Srba protiv dolaska snaga EU na Kosovo, 18. decembar 2007

Britanski ambasador u UN Džon Sojers zatražio je od vlasti u Beogradu da ne prekidaju snabdevanje Kosova strujom i da zatvore kancelariju u Kosovskoj Mitrovici.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo Dušan Proroković izjavio je da nema nikavih razloga za zatvaranje Kancelarije, jer Srbija ima pravni osnov za takvu odluku. Radovan Borović je istraživao da li postoji osnov za rad ili zatvaranje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici.

'Nema nikakvih razloga za zatvaranje Kancelarije i mi ćemo nastaviti da funkcionišemo na način na koji smo planirali'
, rekao je Dušan Proroković, u izjavi nacionalnoj novinskoj agenciji Tanjug, dodavši da je njegovo Ministarstvo već objasnilo državama članicama Kontakt grupe razloge i pravni osnov otvaranja Kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Kada je reč o snabdevanju strujom, ne radi se ni o kakvoj pretnji Beograda, nego o poštovanju pravnih činjenica, dodao je Proroković.

'Ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti kosovskih Albanaca, Beograd tu odluku neće priznati i onda je nemoguće da Vlada Srbije potpiše bilo kakav sporazum sa Vladom takvog Kosova', kazao je Proroković.

Goran Bogdanović, član skupštinskog Odbora za Kosovo i državnog tima za pregovore sa Prištinom, kaže za naš program da odluka o otvaranju kancelarije ima uporište u Rezoluciji 1244 i da je kao takva legitimna:
"Ima uporište u dogovoru koje je prethodna vlada, tj. pokojnog premijera Đinđića imala sa UNMIK-om na potpisan memorandum tj. dogovor o otvaranju kancelarije tadašnjeg Koordinacionog centra na prostoru KiM. Te kancelarije deluju svuda, svuda funkcionišu i ne vidim razlog za veliku uznemirenost, pre svega međunarodne zajednice za zatvaranje te kancelarije. Ta kancelarija šalje dobru poruku, pre svega Srbima - da će država Srbija voditi računa o njima i da će učiniti sve da ti ljudi ostanu dole na tim prostorima, a oni koji su prognani '92 da se vrate."

S druge strane, poslanik na listi Liberalno demokratske partije Žarko Korać kaže da, ukoliko odluka o otvaranju kancelarije zaista ima uporište u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, ona nije doneta uz saglasnost Saveta bezbednosti ili relevantnih dokumenata:

"Interpretacija, naše tumačenje jedne Rezolucije Saveta bezbednosti ne može biti jače od onoga što Savet bezbednosti sam misli o tome. Mislim da je ovo početak konflikta Beograda i međunarodne administracije na Kosovu. Videćemo kako će to dalje ići. Moje očekivanje je da ni međunarodna administracija u Prištini ne želi da se to pretvori u ozbiljniji konflikt – tako da će to ostati mali, zamrznuti sukob, ali to je nagoveštaj onoga što će se dalje dešavati. Očigledno je da se Beograd opire svakoj interpretaciji Rezolucije 1244, koja nije u interesu onoga što Beograd vidi. Beograd se paradoksalno ponaša i interpretira tu rezoluciju kao i oni koji su je doneli u Savetu bezbednosti – ako neko treba da je interpretira to je onda Savet bezbednosti. Zanimljivo je da na ovoj sednici o tome uopšte nije bilo razgovora, jer to je isuviše mala tema u odnosu na konačni status."

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da obe strane i Beograd i međunarodna uprava krše zakon i duh Rezolucije 1244. Ta oblast potpuno je neuređena posle propalog pokušaja da se tehničkim ugovorom Čović Hakerup regulišu ta i slična pitanja. Sada, kaže Janjić, obe strane to zloupotrebljavaju u očito političke svrhe:

"Moram da kažem da obe strane krše slovo i duh Rezolucije 1244. Neki pokušaj da se to stavi u ozbiljan i pravni okvir je bio onaj dogovor sa Hakerupom, koji nije stupio na snagu jer ga je Priština bojkotovala a UNMIK odustao od njega. Dakle, to je neuređeni deo i bolje bi bilo da je uređen na vreme nego da se sada zloupotrebljava za očigledno političke ciljeve i jednih i drugih. Da li je kancelarija potrebna? Sigurno da je potrebna. Da li je mogao da se postigne dogovor sa UNMIK-om? Moguće, ali bi moralo da se ide na oživljavanje tehničkog dijaloga, a Beograd očigledno izbegava obnovu takvog dijaloga čekajući da se reši pitanje statusa. Sve u svemu, moram da kažem da baš nijedna strana nije suviše jaka u pozivanju na pravo i to je verovatno i bio motiv britanskog ambasadora da Koštunici, da tako kažem, nabije na nos kršenje prava na koje se stalno poziva. Kratko rečeno, sve to je više na osnovu prakse, a ta je praksa je vrlo široko tumačenje Rezolucije 1244."

Vladino Ministarstvo za Kosovo je 10. decembra otvorilo kancelariju u Kosovskoj Mitrovici i tada je rečeno da će to biti mreža srpskih institucija na Kosovu. Inače, otvaranje osudio je šef UNMIK-a Joakim Riker, koji smatra da je to ilegalan čin i kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.
XS
SM
MD
LG