Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta se krije iza evropskih upozorenja Đukanoviću?


Milo Đukanović

Porukama koje su u posljednje vrijeme Crnoj Gori stigle sa raznih evropskih adresa pridružila se još jedna. Poslanik evropskog parlamenta Hanes Svoboda smatra kako predsjednik DPS-a Milo Đukanović ne bi trebalo da se kandiduje za Predsjednika Crne Gore dok se ne rasčiste optužbe iz Italije o švercu cigaretama. Kakvi su komentari predstavnika stranaka i da li takve poruke mogu imati i kontraefekte na crnogorsku javnost?

Nakon rezolucije evropskog parlamenta u kojoj se crnogorskim vlastima sugeriše da sarađuju sa italijanskim pravosuđem u istrazi o švercu cigareta kojom su, kako se navodi, obuhvaćeni bivši premijer Milo Đukanović i nekadašnji ministar finansija Miroslav Ivanišević poslanik evropskog parlamenta Hanes Svoboda je tokom boravka u Podgorici na panel diskusiji otvoreno poručio Đukanoviću da se ne kandiduje na predsjedničkim izborima dok se optužbe iz Italije ne raščiste. Podsjetimo, odluka o tome ko će biti predsjednički kandidat vladajućeg DPS-a još nije donešena, ali se špekuliše da bi to mogao biti Đukanović, čiju kandidaturu traži većina opštinskih odbora.

Komentarišući otovoreno upozorenje evropskog parlamentarca, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da te poruke treba shvatiti vrlo ozbiljno i da je vladajućoj stranci jasno poručeno da Evropa neće sjedeti skrštenih ruku dok Đukanović pokušava da se izvuče iz istrage za šverc cigareta:
„Očigledno je da bi zbog pokušaja sticanja imuniteta za predsjednika DPS-a od evenutalnih sudskih naloga iz Italije da bi Crna Gora mogla da utone u jednu vrstu poludiktature da bi se zaštitila sloboda i finansijska imperija nekolicine ljudi u Crnoj Gori“.
Medojević dodaje da je poruka Evrope sasvim jasna:
„Ako želite da napredujete ka Evropskoj uniji morate se suočiti sa zahtjevima Evropske unije, a jedan od očiglednih zahtjeva jeste da određena lica iz Crne Gore koja su optužena pred italijanskim sudom moraju da odgovaraju, moraju da se pojave pred italijanskim pravosuđem i tamo dokažu svoju nevinost. Ukoliko to ne budu uradili Crna Gora će biti ekskomunicirana na duži vremenski period od strane Evropske unije, a cijenu će platiti, kako to i kažu naši prijatelji iz Evrope, upravo građani i to posebno ovi najsiromašniji koji bi imali itekako koristi od ubrzanog puta Crne Gore ka Evropskoj uniji“.
Sociolog Srđan Vukadinović kaže da dvojako tumači otvorenu poruku upućenu predsjedniku Demokratske partije socijalista:
„Oni mogu da ostave dvostruki utisak. Prije svega mogu da ostave taj utisak da se nešto „iza brda valja“ i da evropski parlamentarci znaju ono o čemu se priča kroz različita evropska pravosuđa Italije, Francuske i nekih drugih zemalja i to je jedna strana, jedna dimenzija tog problema, pa ipak neće to javno da saopšte, nego šalju određene posredne poruke koje javnost ne može toliko direktno da pročita, ali može između određenih redova i to je jedna dimenzija posmatranja tog problema i fenomena.Druga dimenzija je to što se na određeni način pokušava izvršiti neki pritisak i na crnogorsko javno mnjenje i na određene partijske i političke strukture da „igraju po notama“ koje „svira“ Evropska unija, što ukazuje da će Evropska unija onog trenutka kada Crna Gora bude tako institucionalno blisko da postane institucionalno njen član insistirati i tražiti da se mnoge druge stvari u Crnoj Gori rade na onaj način kako to žele visoki predstavnici Evropske unije“.
Lider Liberalne partije Miodrag Živković dodaje da je od esencijalne važnosti da se shvati snaga ovog apela:
„Jer, na žalost, do sada u ovoj prošlosti vladavine od sedamnaest godina Demokratske partije socijalista imali smo mi dosta značajnih poruka od strane međunarodne zajednice koje su na razne načine se pretvarale i u dezinformacije za unutrašnju upotrebu u Crnoj Gori. Iskreno bih volio da ovu poruku svi shvate na najozbiljniji mogući način“.
RSE: Postoji li mogućnost da ona izazove kontraefekte kod crnogorske javnosti s obzirom na to da ovakve poruke ipak predstavljaju miješanje u politički život zemlje?
Živković: Mi moramo shvatiti jednu stvar. Crna Gora je praktično aplicirala za ulazak u Evropsku uniju, a kada vi aplicirate za ulazak u Evropsku uniju sasvim je normalno da morate prihvatiti i sugestije i poruke iz te Evropske unije jer postoje pravila ponašanja ako želite da budete član demokratske Evrope.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG