Dostupni linkovi

"Vrelo" iz Rume drugo na konkursu BBC-a


Etno bend “Vrelo”
Etno bend “Vrelo”

Na BBC-jevom konkursu za najbolje neafirmisane muzičare iz celog sveta pobedio je band Junasi iz Kenije. Drugo mesto osvojila je grupa Vrelo iz Rume, u Srbiji. Ovaj, mahom devojački sastav, izborio se za tu poziciju u konkurenciji više od 2.500 učesnika iz 88 zemalja izvodeći kompoziciju pod naslovom – «Posle mome».

Javnost u Srbiji je zatečena ovom informacijom i ovim uspehom, pa je između ostalog u medijima plasiran i podatak da je grupa Vrelo iz Zrenjanina. Ali, Nataša Tomić i ostali članovi, u većini članice, ovog sastava su iz Rume:

"Postojimo skoro devet godina i poslednjih godinu dana stvari su nam se dešavale neverovatno brzo. Radili smo svašta, čak i za Kusturičinu operu Vreme Cigana. Na tom poslu smo proveli četiri meseca, bili smo u Parizu dva meseca - svašta nam se desilo za nekih godinu dana. To je neverovatno, ljudi koji gledaju sa strane ne veruju kako nam se sve desilo tako brzo. Bili smo nonšalatni, nismo ni očekivali da ćemo proći i da će se sve odvijati tako brzo i glatko."

Prijava na ovaj konkurs je, inače, poslata tek na nagovor Gorana Kostića, vlasnika beogradskog studija GO-GO u kojem Vrelo snima album pod nadzorom producenta Voje Aralice:

"Oni su odmah ujutru zvali i rekli kako im se strašno dopada pesma, da smo ušli u 2.500 konkurenata i da je to neverovatan uspeh. Posle dva dana su ponovo zvali i rekli da smo ušli u top dvadeset, a opet posle dva dana su nam rekli da bi nas stavili u top pet – nazvali su britansku ambasadu kako bismo dobili sve garancije. Plaćen nam je hotel, čekao nas je taksi, svirali smo u studiju u kojem su snimali Hendrix, Whitestripes i Nirvana – to je njihov radijski studio. Završili smo kao drugi i bilo je fantastično."

Uz ovu priču i sve nepoznanice ovih dana ide i pokušaj objašnjena stilskih odlika devetočlanog Vrela, koje se u najvećem broju slučajeva naziva etno-grupom:

"Svako nas doživljava i krsti na drugačiji način, neki to zovu etno-pank, neki pank-rok..ima svega. U suštini, što se tiče etna, on je temelj i koristi se samo kao motiv - nema drugih veza sa tim."

XS
SM
MD
LG