Dostupni linkovi

Javni servis u vanrednom stanju


Nakon što Skupština, zahvaljujući vladajućoj većini, ponovo nije potvrdila kandidate za Savjet Radio televizije Crne Gore, iz civilnog sektora, funkcionisanje tog tijela dovedeno je u pitanje, a Javni servis je praktično gurnut u vanredno stanje.

Vladajuća Demokratska partija socijalista juče je ostala uzdržana prilikom glasanja o članovima Savjeta Radio televizije Crne Gore, zbog čega parlament nije potvrdio mandat nijednom od šest kandidata članova Savjeta iza kojih stoji više do hiljadu nevladinih organizacija, Sindikat i Univerzitet Crne Gore. S obzirom na to da aktuelnim članovima savjeta 30. decembra ističe mandat Ranko Vujović, direktor UNEM-a, upozorava da će pred Novu godinu Javni servis i de facto ostati bez tog vrhovnog tijela:
„Zakon ima nedostataka i treba ga mijenjati, ali nije mi jasno da je ova Kuća morala da se zbog toga obezglavi. Mislim da se na ovaj način vraćamo nazad i ovo što se sad dešava bi se teško moglo nazvati putem ka evropskim integracijama, nasuprot tome, zaustavljanje integracija bar kada je medijska sfera u pitanju“.
Obrazlažući odluku da se uzdrže od glasanja poslanici vladajućeg DPS-a kazali su da na taj način žele poslati poruku da Zakon o javnim radio difuznim servisima nije dobar i da ga treba mijenjati. U Asocijaciji mladih novinara kažu da su poslanici mogli i na drugi način da iskažu revolt i iniciraju izmjene tog zakonskog teksta. Koordinator Boris Darmanović:
„Očigledno je da su neki parlamentarci zaboravili da je obaveza države da garantuje postojanje Javnog servisa koji će građanima da pruža tačne i objektivne informacije i tajming svih ovih događaja je izuzetno problematičan pred predstojeće izbore jer ja ne vjerujem da će se u nekom kratkom roku situacija u vezi sa Javnim servisom riješiti:
Predsjednik savjeta Branislav Ćalić za naš program pomalo ignoriše čitavu situaciju i kaže da bi to tijelo trebalo da funkcioniše u postojećem sazivu dok se ne izaberu novi članovi:
„Savjet mora da funkcioniše, praktično preko dijela Javnog servisa i predstoje određeni poslovi koji se ne mogu uraditi u Javnom servisu bez odluka da traba savjet da se donese u narednom periodu“.
RSE: Po Vama, ovdje nema ništa sporno?
ĆALIĆ: Kako to da tumačim, sprono je sigurno što nijesu izabrani novi članovi savjeta, odnosno što izbor nije potvrđen, neko ko smatra da ga treba potvrditi ili samopotvrditi, a dileme ostaju samim tim da ako nešto se potvrđuje onda može i da se ne potvrdi. Vrlo nejasan stav.
Direktor Instituta za medije Vojislav Raonić insistira na tome da u zakonu jasno stoji da imenovanje članova savjeta Skupština potvrđuje, a ne da ih bira ili razrješava:
„Činjenica je da je parlament u konkretnom slučaju izašao iz domena svojih nadležnosti. Parlament i dominantna politička klasa imaju pravo i da ukinu Javni servis, izmijene zakone i tako odstupe od reformske politike u ovom domenu, ali dok se to ne dogodi ostaje obaveza poštovanja postojećih zakona izglasanih u ovom domu“.
Raonić dodaje da ima utisak da ideja nezavisnih i profesionalnih medija nema iskrenog saveznika u redovima parlamentarnih političkih partija:
„Pa će ovo biti ozbiljan test za crnogorsku javnost i budućnost Javnog servisa čija je suština ustvari ogleda u tome da političke partije ostaju odgovorne svojim glasačima, a Javni servis onima koji plaćaju pretplatu“.
„Sve što se dešavalo u prethodne dvije godine vezano za Savjet Radio televizije Crne Gore jasno je ukazivalo na namjeru ukidanja tog tijela i Javnog servisa“, kaže Biljana Zeković, kandidatkinja za savjet, čiji mandat parlament juče nije potvrdio:
„Jer je to jedini način da se apsolutno eliminiše bilo kakva kontrola građana. Bez obzira što smo svi bili toga svjesni niko nije očekivao ovako jasnu demonstraciju moći vladajuće sile i sve ovo što se desilo u Skupštini vrlo je jasna poruka građanima da živimo u državi u kojoj kada ne možete da kontrolišete neki organ vi ga ukidate, kada vam neko smeta vi ga jednostavno likvidirate, a da pri tom niko ne odgovara ni pred sudom časti ni pred sudom vlasti“.
U Demokratskoj partiji socijalista, međutim, tvrde da su poslanici samo iskoristili svoje zagarantovano pravo i da nijesu izašli iz okvira zakona. Portparol DPS-a Rajko Kovačević:
„Mislim da je zakonom predviđeno potvrđivanje imenovanja tih članova savjeta i poslanici su se rukovođeni motivima koje su u toku rasprave o članovima savjeta iznijeli opredijelili za takav jedan uzdržan stav“.
U rukovodstvu Radio televizije Crne Gore danas nije bilo moguće dobiti komentar na ovu temu. Podsjetimo. Iako vladajući DPS insistira da im je zakonski omogućeno da se izjašnjavaju oko predloženih članova savjeta međunarodne organizacije su već više puta sugerisale da se time narušava suština zakona i da bi Skupština trebalo samo da potvrdi imenovanje članova savjeta koje su već imenovale zakonom predviđene organizacije i institucije.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG