Dostupni linkovi

Nacrt zakona osigurava potpisivanje Sporazuma sa EU


Lideri vodećih političkih partija iz BiH su u Mostaru 28. oktobra 2007 godine potpisali Deklaraciju o reformi policije.
Lideri vodećih političkih partija iz BiH su u Mostaru 28. oktobra 2007 godine potpisali Deklaraciju o reformi policije.

Ukoliko do kraja februara iduće godine bude predložen nacrt zakona o reformi policije, to bi bila šansa da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

S obzirom na činjenicu da su svi raniji pokušaji reforme policije propali, s obzirom da je predhodna radna grupa tri godine utrošila i nije uradila ništa, logično se nameće pitanje može li ova radna grupa sav posao završiti za dva mjeseca?

Novooformljena radna grupa za reformu policije u BiH do 15. februara bi trebala predložiti nacrt zakona koji bi trebao biti usvojen do kraja istog mjeseca kako bi BiH dobila šansu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kaže Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci:
«Ja mislim da treba učiniti sve da do 15. februara imamo prvi draft zakona jer koncem februara imamo zasjedanje zemalja članica Savjeta za provedbu mira i to je upravo vrijeme kada treba konstatovati napredak u BiH, kako bismo iza toga bili u prilici da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.»
Radna grupa baviće se pitanjima o uspostavi direkcije za koordinaciju policije i instituta za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanove za školovanje kadrova, agencije za policijsku podršku, nezavisnog odbora, te odbora za žalbe i primjedbe građana. Ove su smjernice ranije dogovorili lideri šest parlamentarnih stranaka, a radna grupa će se kretati u okviru političkog dogovora, napominje Špirić i dodaje:
«Nažalost, na samom početku reforme policije imam osjećaj da, možda iz najbolje namjere, smo htjeli da progutamo komad na koji nismo bili spremni - jer se tako pokazalo. Ovo je sada pokušaj da uradimo ono što je dogovoreno, što su lideri političkih partija dogovorili, a kada stvore uslove za daljnje dogovore, onda ćemo dalje pomicati proces reforme policije.»
Raniji pokušaji bivše direkcije za reformu policije da uspostavi okvir za državnu policijsku strukturu su propali. Da li je, stoga, realno očekivati da za dva mjeseca ova grupa uradi ono što prošla nije uspjela za tri godine? Profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu Mirsad Abazović kaže:
«Mi možemo pod pritiskom sve uraditi, kao što smo evo bili svjedoci prije mjesec, dva dana da su se za dva sata stvari dogovorile, pa kao učinili smo neki veliki historijski potez, tako da i ovo možemo uraditi za dva mjeseca, ali nisam siguran da će to biti ulaznica za dalje aktivnosti prema približavanju evroatlantskim integracijama.»
Hoće li ovaj nacrt zakona biti dovoljan da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Abazović smatra:
«Ovo sve što se dešava na relaciji BiH i Evropska unija je sasvim jedna druga magistrala. Političkim faktorima u Evropskoj uniji je u interesu da BiH ozdravljuje i oni, ustvari, čine sve ne bi li nam dali neke dobre medikamente. A ovo šta ćemo mi uraditi sigurno ne bi bila kvalitetna ulaznica za taj veliki klub.»
Evropska unija vjerovatno je spremna pristati na kvantitet reformi koje BiH bude imala da ponudi, smatra Damir Hadžić, član Predsjedništva SDP-a BiH - no, kvalitet će, kaže, ostati po strani:
«Vjerujem da će Evropa pristati ponovo, kao što je to i dosad bio slučaj, na određene stvari. Međutim, mi sadržajno nećemo dobiti neophodne reforme koje će obezbijediti značajniju promjenu stanja u BiH, ne samo zbog priče o pridruživanju Evropskoj uniji već nečega što se zove ekonomski prosperitet ove zemlje.»
Direktor Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas ipak je optimista u pogledu ostvarenja reforme policije i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:
«Mislim da je to izvodljivo i očekujem, sada je to već 15. februar, ili par dana ranije ili kasnije. Veoma je važno da se sada krećemo u pozitivnom smjeru i nadam se da će se ta tendencija nastaviti.»
Ukoliko se ovaj put ispoštuje rok i dogovori reforma policije, BiH bi, prema najavi Evropske komisije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogla potpisati već do polovine naredne godine. No, još je rano za optimizam, s obzirom da su glavne tačke razilaženja u reformi policije ostavljene na usaglašavanje političarima.
XS
SM
MD
LG