Dostupni linkovi

Slučaj "Reihl-Kir": Iskazi svjedoka kontradiktorni


Antun Gudelj, optuženi za ubistvo Josipa Reihl-Kira, na suđenju u Osijeku, Photo: Drago Hedl
Antun Gudelj, optuženi za ubistvo Josipa Reihl-Kira, na suđenju u Osijeku, Photo: Drago Hedl

Ovotjedni nastavak suđenja Antunu Gudelju za ubojstvo nekadašnjeg šefa osječke policije, Josipa Reihl-Kira, i još dvojice ljudi, početkom srpnja 1991. godine, nagovijestilo je mogućnost da se odgovori i na pitanje je li iza tog - nikada do kraja razjašnjenog zločina - stajao nalogodavac. Supruga ubijenog Reihl-Kira i njen odvjetnik Slobodan Budak uvjereni su da je Gudelj bio samo puki izvršitelj zločina, a da iza svega stoji, po nečijem nalogu, dobro organiziran zločin.

Iskazi bivšeg gradonačelnika Osijeka, Zlatka Kramarića, i nekadašnje saborske zastupnice, Gordane Ajduković, kao i svjedočenje bivšeg dopredsjednike Skupštine općine Osijek, Božidara Ribe, u nastavku suđenja Antunu Gudelju, pokazali su da ima mjesta sumnjama o mogućim nalogodavcima ubojstva nekadašnjeg šefa osječke policije. Njihovi iskazi o tome tko je uopće organizirao sastanak, kada je, odlazeći na njega, ubijen Reihl-Kir, pokazali su se posve kontradiktornima.

Dosadašnja dva suđenja Gudelju nisu se bavila tim pitanjem, pa supruga ubijenog šefa osječke policije, Jadranka Reihl-Kir, smatra pozitivnim pomakom što su na ovo suđenje pozvani i svjedoci koji bi mogli više reći o okolnostima ubojstva:
"Razlika između prijašnjih suđenja i ovoga naravno da postoji, tim više što su prihvaćeni svjedoci koje u prethodna dva suđenja nije bilo moguće nikako dostaviti. Mi smo ih predlagali, ali Sud, kao i Tužiteljstvo, su ih odbijali. Ipak, postoji volja, ali to je jedan zatvoreni krug. Rekla bih da pojedini svjedoci, koji imaju svoju priču, ne žele izaći iz okvira šutnje."
No, kaže Jadranka Reihl-Kir, unatoč činjenici što su pozvani novi svjedoci, sve ipak ne ide lako:
"Moj odvjetnik se uistinu dobro priprema, tako da on maksimalno izvlači iz svjedoka neke pojedinosti, koje bi mogle utjecati na razotkrivanje nalogodavaca. Međutim, ponekada me neugodno iznenadi predsjednik Sudskog vijeća. Imam osjećaj da ga strašno iritira moj odvjetnik, upravo zbog pojedinih pitanja. Jednom, kada je moj odvjetnik rekao da je to posljednje pitanje, on je na to reagirao sa - Hvala Bogu."
Ugledni zagrebački odvjetnik, Slobodan Budak, koji je i u dosadašnja dva suđenja zastupao obitelj ubijenog šefa osječke policije, siguran je da u pitanju nije samostalni čin individualca, Antuna Gudelja, jedinog optuženog za trostruko ubojstvo i jedno ubojstvo u pokušaju:
"Svim sredstvima se država, u širem smislu, pa i njena tijela, Tužilaštvo i Sud, drže čvrsto samo jednog izvršitelja, iako sve upućuje na to da je riječ o organiziranoj likvidaciji koju nije mogao provesti jedan čovjek, nego grupa. Sigurno da iza toga stoji organizacija te likvidacije, najvjerojatnije da se preuzme kontrola nad policijskom upravom."
Na pitanje, vidi li ipak razliku između dva ranija suđenja Gudelju i sadašnjega, odvjetnik Slobodan Budak nije prevelik optimist:
"Kada bi htio biti precizan kao odvjetnik i kao pravnik, bez drugih konotacija, rekao bih da je razlika kvantitativna. Nema kvalitativnog pomaka u stavu državnih tijela pozvanih da otkrivaju, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje zločina. Ovo je jedan užasno težak zločin koji se dogodio pred početak ratnih zbivanja i oružanog sukoba na području Hrvatske. Radi se o jednom događaju, kojeg engleski promatrači BBC-a, ocjenjuju kao povod ratu."
U nastavku suđenja Gudelju bit će pozvano još nekoliko svjedoka, među njima i Mato Arlović, punih 17 godina saborski zastupnik Socijaldemokratske partije. Njegov iskaz i iskaz drugih pozvanih osoba možda će dati odgovor na pitanje je li ubojstvo šefa osječke policije bilo samo bezumni čin jednog rastrojenog pojedinca, kako se do sada tvrdilo, ili djelo zavjere, kako to smatraju Jadranka Reihl-Kir i njen odvjetnik Slobodan Budak.
XS
SM
MD
LG