Dostupni linkovi

Novi tender za šivenje odela Univerzijade


maskota Univerzijade 2009
maskota Univerzijade 2009

Posao šivenja odela za učesnike Univerzijade 2009. u Beogradu biće ponuđen na tenderu početkom iduće godine, nakon što je Srbija raskinula ugovor sa konfekcijom Varteks. Nadležni su ustanovili da je hrvatska firma ugovor dobila praktično privatnom pogodbom jednog od čelnika Univerzijade, a sada će Varteks za taj posao moći da se takmiči sa desetinama zainteresovanih konfekcionara iz Srbije.

Iako je učesnicima studentskih sportskih igara u Beogradu verovatno sve jedno ko će ih obući za Univerzijadu 2009., za taj unosan posao konfekcionari iz regiona još vode bitku. A nije ni čudo ako se zna da šivenje 45.000 odela, majica, trenerki, čarapa i proizvodnja cipela za studente - sportiste vredi ni manje ni više nego šest miliona evra. Javnost u Srbiji pre nekoliko meseci obaveštena je da je taj posao dobio Varteks iz Varaždina pa je, na insistiranje domaćih tekstilaca, aranžman proveren i ustanovljeno da je sve urađeno protivno zakonu, odnosno bez tendera. Ugovor je raskinut a posle svega Dragan Đurić, potpredsednik Privredne komore Srbije, najavio je da će tender za taj posao, koji vidi kao veliku šansu za srpske tekstilce, biti raspisan do 12. januara 2008:

"Mislim da bi trebalo napraviti jedan konzorcijum i da nastupimo zajednički. To bi bila veoma lepa reklama za sve nas, to je jedan vrlo ozbiljan posao."

Na tenderu će moći da učestvuju i sve zainteresovane firme iz inostranstva, naravno i Varteks, koji je izgubio posao koji je već imao u šaci. Na primedbe da bi ovakav jednostran raskid ugovora mogao da bude sumnjiv utoliko što se radi o firmi iz Hrvatske, Goran Radosavljević, šef Odelenja za privredu u kabinetu potpredsednika srpske vlade, za naš program je rekao:

"Na tržištu važi, kao i u sportu, da ko gubi ima pravo da se ljuti. S obzirom da ugovor nije bio po zakonu on je raskinut. Kada budu raspisani svi tenderi, oni će biti javni, pobediće oni koji budu dali najbolju i najkvalitetniju ponudu."

O glasinama da je Varteksu dat avans od milion evra, Radosavljević ne zna ništa:

"Da li će biti vraćeno ukoliko je uplaćeno? Verovatno. Oni su, pretpostavljam, imali neki ugovor na osnovu kojeg je to funkcionisalo i u zavisnosti od tog ugovora, nisam ga video, će se sve to rešiti."

U srpskoj industriji tekstila, odeće, kože i obuće radi 1.500 firmi, zaposleno je 60.000 ljudi, dok je još toliko na birou rada. Ova grana privrede godinama propada, posla nema, pa je to bio glavni povod da se tekstilci pobune što nisu bili obavešteni da se traži poslovni partner za Univerzijadu i što je, kako tvrde, posao dodeljen drugima ispod žita. Vesna Vasiljević, sekretar Udruženja tekstila i odeće, za naš radio kaže da su domaće firme već šile odeću za sportiste Srbije za Univerzijadu u Istanbulu i da su sposobne i za novi posao:

"Apsolutno, to je zaista jedan veliki izazov, da svi zajedno istupimo, da izvršimo svojevrsnu podelu tog posla i da vrlo kvalitetno odradimo sve što se bude tražilo od nas."

Domaći proizvođači odeće i obuće nadaju se da će u slučaju uspeha na tenderu konačno dobiti toliko čekan veliki posao. Aco Tanasković, vlasnik preduzeća Gepard iz Novog Sada, smatra da Varteks nije izbačen iz igre zato što je hrvatska firma:

"Ne, nema to veze, i da je bila nemačka firma ili iz bilo koje druge zemlje Evrope bi trebalo ovako. Voleo bih i ja da uđem na tako mala vrata. Ne postoje uslovi da možemo da konkurišemo bilo kojoj zemlji za takav vid ugovaranja. Imamo takvog potencijala i proizvodnih kapaciteta da bi sigurno mogli da odradimo taj posao."

Radan Ristanović, vlasnik tekstilne firme Pahuljica iz Užica, ide i dalje i tvrdi da domaći proizvođači odeće imaju svetski kvalitet:

"Sigurno možemo odgovoriti tim zahtevima i uraditi i kvalitetnije nego što to mogu Hrvati, jer imamo bolje razvijenu tekstilnu industriju. Bio sam na sajmu u Zagrebu i video sam čime raspolažu – mi smo daleko jači od toga. Ako možemo da radimo za skijašku reprezentaciju Nemačke zašto onda ne bismo mogli za Univerzijadu. Hrvatska tekstilna industrija radi uveliko loan poslove u Srbiji i ako možemo raditi loan poslove za Hrvatsku zašto ne bismo mogli za našu Univerzijadu."

RSE: Pomenuli ste nemačku skijašku reprezentaciju..trenutno radite za njih?

"Da, odradili smo za skijašku reprezentaciju, za ovu sezonu, 700 pantalona. Moja firma je uradila za Bognera kompletan skijaški program, perjane jakne i pantalone."

Interesantno je da Siniša Jasnić, direktor Univerzijade 2009, kojem se pripisivalo da je na svoju ruku i iz ličnih interesa sklopio nezakonit posao sa Varteksom, ni uprkos dokazanoj aferi još nije smenjen.

XS
SM
MD
LG