Dostupni linkovi

Premijerov sukob sa opozicijom


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Apsolutna vlast Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednika te stranke Milorada Dodika u Republici Srpskoj rezultirala je marginalizacijom opozicije.

Možda cijela ta situacija ne bi toliko padala u oči da odnos vlasti, a naročito njenog prvog čovjeka - Milorada Dodika, prema opoziciji nije postao potpuno degradirajući. Najsvježiji primjer za to je Dodikov nastup na zasjedanju Narodne skupštine RS-a u ponedjeljak, kada je pred poslanicima entitetskog parlamenta branio prijedlog budžeta za narednu godinu.
Suočen sa brojnim kritikama opozicije, predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik upotrijebio je rječnik primjereniji kafani, a ne skupštinskoj govornici. Podsjećajući najveću opozicionu partiju - Srpsku demokratsku stranku, da bez relevantnih stavova iz RS-a danas nema nikakve odluke na nivou BiH, Dodik je naglasio:
«To smi mi izborili, gospodo, niste vi. Vi ste se k’o neka stvar povukli.»
Otrovne strelice pretežno su odapinjane u pravcu poslanika Srpske demokratske stranke i Srpske radikalne stranke RS-a, preciznije njenog predsjednika Milanka Mihaljice. Ovako mu se obraćao predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik:
«Moram ti objasniti, stalno nešto ti pitaš. A zašto ti služi služi tolika glava, j...? Jedino što mi je drago što onaj Mihaljica sijedi, vjerovatno se sekira, vidi sve je bjelji, gledajte.»
A kada su u pitanju priznanja njemu samome, Dodik se nije ustezao da prenese impresije poslanika opozicionog SDS-a Vojislava Gligića:
«A to mi je Gligić rekao kad smo bili u hodniku. Kaže:’Svaka ti čast, da tebe nije, ovo bi otišlo sve u p.m.’.»
A opozicionari su pretežno mišljenja da govor predsjednika Vlade RS-a na skupštinskoj sjednici najviše govori o njemu samom. Poslanik Stranke za BiH Muharem Murseilović objašnjava o čemu zapravo govori Dodikov nastup:

«O jednoj totalnoj privatizaciji i funkcija i sredstava, privatizaciji Vlade i ministarstava na čijem je on čelu.»
Poslanik SDS-a u parlamentu RS-a Borislav Bojić kaže da je Dodik potpuno marginalizovao Narodnu skupštinu. A o njegovom nastupu Bojić zaključuje:
«Način na koji se obratio je ono što, prije svega, javnost i građani treba da znaju kakvog premijera imamo. To nije ono što treba RS-u, to nije način na koji treba da bude predstavljena RS i u Narodnoj skupštini, a i u našem okruženju.»
Najviše prozivani predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihaljica podsjeća da Dodikov uvredljivi nastup na sjednici parlamenta nije prvi takav:
«Treba očekivati zaoštravanje situacije u narednom periodu u parlamentu. Ja ću predložiti SDS-u da kao prva mjera od strane opozicije i kao čin neslaganja prema potezima predsjednika Vlade i njegovom ponašanju u parlamentu bude naš izlazak iz parlamenta onog trenutka kada predsjednik Vlade Milorad Dodik uđe u Narodnu skupštinu RS kao čin opomene i neslaganja njegovim ponašanjem, omalovažavanjem opozicije i nas lično i parlamenta u cjelini.»
Muharem Murseilović:
«Sada učiti čovjeka od 45 godina ili 47 kućnom odgoju, malo je zakasnjelo, znate. I neko sa njim treba ozbiljno porazgovarati. Da li je to neki ljekarski pregled u smislu psihičkog nekog duha, razmišljanja kako se treba ophoditi?»
Opozicionari se slažu u ocjeni da je, osim premijerovog karaktera, jedan od osnovnih razloga za njegov istup u javnosti - apsolutna vlast kojom u Republici Srpskoj raspolaže. Oni ipak kažu da ih nikakav Dodikov nastup ne može zaplašiti. Najavljuju da će i dalje upozoravati na kriminal i korupciju, naročito ako se oni tiču samog vrha vlasti u Republici Srpskoj.
XS
SM
MD
LG