Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čelnici Nogometnog saveza BiH optuženi za utaju poreza


Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Muniba Ušanovića, generalnog tajnika Nogometnog saveza BiH i tajnika za financije Miodraga Kureša za zlouporabu položaja i utaju poreza. Istovremeno, Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH jučer je donio odluku o smjeni šest izbornika nogometnih reprezentacija BiH, među kojima je i njihov direktor Ahmed Pašalić.

Ušanovića i Kureša optužnica tereti za utaju oko 2,3 milijuna i pronevjeru oko 400 tisuća konvertibilnih maraka u periodu od 2001. do 2006. godine. Kako nam je kazao glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, optužnica je proslijeđena i Sudu BiH:
«Optuženi se terete da su obavljajući dužnosti glavnog tajnika, odnosno tajnika za financije i marketing Nogometnog saveza BiH u periodu od 2001. do 2006. počinili kaznena djela porezne utaje iz članka 210. KZ BiH, produžene porezne utaje iz članka 273. KZ FBiH i produženo kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH.»
Istovremeno, Izvršni odobr Nogometnog saveza BiH donio je odluku o smjeni šest izbornika nogometnih reprezentacija. Nakon toga direktoru svih reprezentacija Ahmedu Pašaliću ponuđena je mogućnost da sam da ostavku ili da dobije otkaz. Sulejman Čolaković, član Izvršnog odobra Nogometnog saveza BiH:
«Juče je jednoglasnom odlukom smijenjen Fuad Muzurović, selektor A tima jer je imao šest uzastopnih poraza. Smijenjen je selektor U21 gospodin Nikola Nikić jer nema rezultate, smijenjen je selektor U19 Ivo Knežević jer nema rezultate i smijenjen je selektor malonogometne reprezentacije BiH jer nema rezultate. Kad kažem selektor, računam kompletne stručne štabove. Direktor reprezenatacije također je podnio ostavku, što je jednoglasno prihvaćeno - i to smatra kao visoki moralni čin, jer ako svi selektori idu, a on njihov direktor, onda je logično da podnese ostavku.»
Jedan od smijenjenih izbornika Nikola Nikić ističe kako ovu odluku prihvaća, iako smatra da nije u potpunosti pravedna:
«A igrao sam šest utakmica kući, četiri sam dobio i dvije sam igrao neriješeno. Sada mi se nije dozvolilo, imamo tri kući. Sada moj kolega, kojem želim mnogo sreće, a najviše zdravlja jer ovdje začas možeš da rikneš, sigurno da je u ogromnoj prednosti jer igra tri, samo tri utakmice igra kući. I meni nisu dali šansu, ali to je gospodo, ja ne znam koliko vi poznajete situaciju u našoj državi, ko će više da gurne u svoj džep.»
Ovom odlukom otklonjene su sve prepreke da se pojedini reprezentativci vrate u državni dres, dodaje Čolaković:
«Zahtjev je njihov bio - Pašalić je podnio ostavku - prvi i jedini razlog je njihov bio da Pašalić odstupi sa mjesta direktora. Otklonjene sad i te sve dileme. Računam da će novi selektor imati na raspolaganju sve reprezentativce koji zaslužuju da brane boje BiH.»

Novinar «Nezavsnih novina» Aleksandar Ristić ističe kako ove mjere očekivane i opravdane:
«Aposlutno nikakav uspjeh reprezentacija nije napravila, tako da mislim da je to zaista opravdano, samo što sad je pitanje ko su ljudi, odnosno kakvi su nasljednici, da li su adekvatni ili ne. Nadam se da će Predsjedništvo konačno doći do nekog pravog rješenja i da će izabrati konačno prave ljude na prava mjesta.»
Novi izbornik A nogometne reprezentacije trebao bi biti poznat do 28. prosinca pred prijateljsku utakmicu BiH sa Japanom.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG