Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prednosti ili komplikacije zbog proširenja šengen zone?


Beograd, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Srbije

EU u petak, u minut posle ponoći, ukida kontrolu na granici prema devet novih članica, uključujući Mađarsku, čime će šengenska zona stići i do granica Srbije.

I dok zvaničnici tvrde da to Srbiju neće udaljiti od EU i da će, naprotiv, doneti i neke prednosti, građani nisu optimisti.

Šengenskoj zoni od petka pristupaju Mađarska, Slovenija, Češka, Estonija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska i Slovačka. Granični punktovi biće razmontirani, a građani će moći da putuju bez pasoša. Tako će biti između ovih zemalja koje su nedavno pristupile EU, a šta će njihovo priključenje Šengenskom sporazumu značiti za građane Srbije?
Šta kažu Beograđani:
"Verujem da će biti mnogo duže da se bilo gde putuje. Trenutno vadim vizu za Sloveniju. Dve nedelje skupljam papire i još nisam skupila sve sve što mi treba."
"Mislim da ćemo u svakom slučaju teško dolaziti, kao i do sada, bez obzira na sve priče o olakšicama. Dok god smo zatvoreni u sopstvene granice ne verujem u veću slobodu kretanja."
"Viza..što se više proširuju povlastice i olakšice bude još gore."
"Isto će biti."
"Slabo putujem."
S druge strane, u ambasadama zemalja koje od petka ulaze u šengen zonu kažu da ovo nikako ne znači spuštanje gvozdene
zavese i da za građane Srbije u praksi neće biti velikih promena. Generalni konzul Mađarske u Subotici Ferenc Nađ kaže za naš program da se sa pomenutim sporazumom uslovi za dobijanje šengenske vize neće mnogo razlikovati od dosadašnjih za dobijanje mađarske:
"Šengenski formular i obrazac se malo razlikuju od turističke vize C. Isti dokumenti su neophodni pri podnošenju zahteva."
Sanja Mrvaljević iz Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU poručuje da će proširivanje šengen zone na devet novih članica građanima Srbije doneti čak i određene prednosti:
"Primera radi, naši građani koji putuju u zemlje članice i one stare članice šengen zone će moći da putuju sa jednom vizom – neće im biti potreban veći broj viza. To olakšava našim građanima jer će, ako dobiju vizu bilo koje države članice, moći da putuju u sve države članice koje su sada članice šengen zone. Stupanje na snagu ovog Sporazuma o viznim olakšicama očekujemo 1. januara 2008. godine. Zemlje članice su male svoju viznu politiku i do danas i nemaju razloga da je promene ili pooštre."
Ipak, u turističkim agencijama očekuju će širenje šengen zone uticati na broj putovanja. Jasmina Končar, pr Jolly travel-a:
"Može se osetiti za Mađarsku i Sloveniju jer je uvek bilo interesovanja, koje iz godine u godinu raste. Ta proceduralnost prosto odvlači ljude od odluke da putuju na takve destinacije. Imamo i slučaj Bugarske u koju se smanjio broj putovanja od kada su uvedene vize."
Ipak, ukoliko, kako se očekuje od 1. januara stupi na snagu Sporazum o viznim olakšicama između Srbija i EU, šengenska pravila važila bi praktično samo devet dana - od 21. do 31. decembra. Zato Sanja Mrvaljević iz vladine kancelarije za pridruživanje uniji na kraju poručuje:
"Od 1. januara naši građani mogu očekivati dobijanje viza po olakšanoj proceduri, sa manjim brojem dokumenata. Postojaće i mogućnost stepenovanja, moći će da se dobije viza i na duži period, i za veliki broj kategorija će biti besplatno. Za sve građane Srbije, bilo da pripadaju tim kategorijama na koje se sporazum odnosi ili ne, cena će ostati 35 eura."
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG