Dostupni linkovi

Samoizolacija Srbije zavisi od Koštunice


Vojislav Koštunica u sedištu ES u Briselu, 12. septembra 2007

Kolika je verovatnoća da Koštuničin stub vlasti, i pored protivljenja Tadićevih Demokrata, u revoltu zbog priznanja Kosova, izabere da kazni evropske saveznike i tako završi u samoizolaciji?

Politički vrh Srbije, preciznije, ministri u Vadi iz Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice, najavljivali su seriju oštrih diplomatskih odgovora zemljama koje priznaju sve verovatniju kosovsku deklaraciju nezavisnosti. Od ulaska u NATO savez Vlada je već odustala, a kako je već gotovo izvesno da će Evropska unija poslati misiju na Kosovo i bez rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i to da će kosovski parlament verovatno neposredno posle predsedničkih izbora u Srbiji proglasiti nezavisnost, koju će nakon pažljivo prostudirane vremenske zadrške zemlje-članice Unije početi i da priznaju, postavlja se pitanje da li će se relativizovati, usporiti ili čak i zaustaviti približavanje Srbije Evropskoj uniji. Kolika je verovatnoća da Koštuničin stub vlasti, i pored protivljenja Tadićevih Demokrata, u revoltu zbog priznanja Kosova, izabere da kazni evropske saveznike i tako završi u samoizolaciji?
Goran Svilanović, visoki funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i bivši šef diplomatije SRJ, smatra da ovakvim strahovima, osim u slučaju jednog scenarija, nema mesta.
“Ne, ja uopšte ne verujem u mogućnost izolacije niti u mogućnost samoizolacije Srbije. Postoji samo jedan scenario u kojem bi se to moglo dogoditi – a to je pobeda Radikala na predsedničkim, odnosno na parlamentarnim i predsedničkim izborima. To je jedini način da Srbija dovede sebe u situaciju da bude izolovana. Dok god imamo saradnju Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, dok god imamo demokratsku vladu, a posebno ako Boris Tadić bude izabran za predsednika, Srbija će ostati zemlja koja će svakako biti u stanju da rešava svoje probleme i da u njihovom rešavanju traži saradnju i podršku svojih evropskih partnera. Izjave vrha DSS-a i ministara u Vladi koji su članovi te stranke isprovocirane su zapravo izjavama koje su se čule posle evropskog sastanka šefova država i Vlada, koje su zaista bile neprimerene i koje suštinski odudaraju od evropske politike. Mislim na izjave Gordona Browna i Nicole Sarkozyja koje dovode u vezu ponašanje Srbije prema procesu rešavanja statusa Kosova i ubrzanje procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. To su dva paralelna procesa i oba su prioriteti ove Vlade. Do sada je politika Evropske unije bila da su to dve različite teme i takva politika nije do dana današnjeg promenjena.”
Jovan Teokarević, direktor beogradskog Centra za evropske integracije, ocenjuje pak da bi rukovodstvo Srbije, u slučaju proglašenja kosovske nezavisnosti i priznanja od strane zapadnih zemalja, moglo da se odrekne nastavka evrointegracija.
“Vrlo je lako pretpostaviti da može da dođe, kao što se uostalom i najavljuje, do prekida diplomatskih odnosa sa nekim državama i možda do odustajanja od dalje evropske integracije, prema tome, do narušavanja odnosa sa samom Evropskom unijom. Takođe bi moglo da se sa dosta razloga pretpostavi da bi moglo doći i do privremenog povlačenja ambasadora iz nekih od zemalja koje bi bile spremne da priznaju nezavisno Kosovo.”
I Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, strahuje da bi Srbija mogla gurnuti sebe u samoizolaciju. Kaže da odluka o tome da li će zemlja okrenuti leđa evrointegraciji – zavisi najviše od premijera Srbije.
“Sve je sada u rukama gospodina Koštunice i to počinje već od toga da li će prihvatiti da podrži Borisa Tadića na predstojećim predsedničkim izborima. Ako to ne učini, mogao bi to biti prvi znak da se opredeljuje za koaliciju sa Radikalima. U tom slučaju ne bi me čudilo da dođe i do odbijanja daljeg približavanja Evropskoj uniji zbog njenih stavova prema nezavisnosti Kosova. Moguće je, dakle, da dođe do jedne takve, ja bih rekao neracionalne, političke odluke. Kuda će on krenuti, šta će odlučiti – videće se možda već 19. decembra, kada će Koštuničina Demokratska stranka Srbije doneti odluku o budućim postupcima u vezi sa predsedničkim izborima i funkcionisanjem vladajuće koalicije. U prevodu – o tome da li će podržati Borisa Tadića na januarskim predsedničkim izborima.”
XS
SM
MD
LG