Dostupni linkovi

Đukanović ponovo u utrci za predsjednika države?


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Sve više opštinskih odbora vladajuće Demokratske partije socijalista insistira na tome da šef partije Milo Đukanović uđe u predsjedničku trku. Analizirali smo da li je Đukanovićićev povratak izvjestan?

Veliki broj opštinskih odbora vladajuće Demokratske partije socijalista smatra da bi šef stranke Milo Đukanović bio idealan kandidat za neredne predsjedničke izbore. Takav stav već su zauzeli nikšićki i pljevaljski odbor, a podržali su ih i Mojkovčani i Šavničani. Finalnu odluku o tome donijeće Glavni odbor DPS-a krajem decembra, a Đukanović će prije toga morati da se izjasni da li prihvata da uđe u izbornu trku ili ne.

Komentarišući moguću Đukanovićevu kandidaturu lider Liberalne partije Miodrag Živković kaže da je u ovome momentu teško davati prognoze:
„Ali moram da priznam da mi kandidatura opštinskih odobra DPS-a liče na programirane i dirigovane kandidature. Ne bi bilo prvi put da zbivanja u Crnoj Gori, pa i određene kandidature, zavise od nekih spoljnih faktora. Svjedoci smo da je nedavno Evropski parlament usvojio jednu rezoluciju koja na jedan najsuptilniji način ukazuje na probleme u Crnoj Gori. Ako bismo realno posmatrali tu rezoluciju Evropskog parlamenta i sve ono što stoji pred Crnom Gorom onda bi bilo najbolje gospodinu Đukanoviću da se ne kandiduje za predsjednika.Ali u tom kontekstu možemo ponovo posmatrati kao ljudi koji se bave i političkom analizom, činjenice iz te rezolucija i neka mišljenja koja smo čuli jer se tiču i italijanskog pravosuđa i saradnje Crne Gore sa italijanskim pravosuđem i uopšte sa evropskim pravosuđem u budućnosti. Sve to kada uklopimo mi možemo doći do jednog zaključka da možda u ovom trenutku neko procjenjuje da će biti najbolje zaštićen na mjestu budućeg predsjednika Crne Gore“.
U Socijalističkoj narodnoj partiji kažu da iz svakog poteza DPS jasno da se radi o šablonizovanoj partiji koja i dalje živi u prošlosti. Šef medijskog centra SNP Dragan Koprivica:
„Jasno je očekivati šta može da se desi na predlaganjima, ali je riječ o tome da neke partije danas glasaju onako kako smatraju da treba da glasaju, dok su druge partije partije diktata kao DPS“.
Kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Crna Gora je prešla tačku poslije koje nema povratka. Nakon stupanja u taj ugovorni odnos sa Evropskom unijom nemoguće je fingtirati borbu protiv organizovanog kriminala kao do sada, kaže Koča Pavlović, portparol Pokreta za promjene:
„Tako da je pokušaj gospodina Roćena i gospodina Đukanovićša da vrate točak istorije unazad i da nas posvađaju sa Evropom iluzoran.Upravo na taj način i s takvim iluzornim pokušajem smatramo i aktuelno okupljanje antievropskog bloka oko čelnog čovjeka i vladajuće familije gospodina Đukanovića i njihov plan da se predsjednik DPS-a, protiv koga u Italiji pravosuđe vodi istragu zbog šverca cigareta i mafijaškog udruživanja, da se takav čovjek kandiduje za predsjednika. Jasni su potpuno razlozi antievropskoga bloka koji ga navode da kandiduje gospodina Đukanovića. To svakako nije namjera da se Crna Gora uvede u Evropu, već da se familija zaštiti od evropskih sudova“.
Univerzitetski profesor Svetozar Jovićević smatra da je danas kandidatura Mila Đukanovića znatno izvjesnija nego što je bila prije nekoliko mjeseci. Jovićević misli da ima više razloga za kandidaturu, a prvi je što je po njemu očigledno da postoji razmimoilaženje u vrhu i oštar pritisak baze da Đukanović uđe u izbornu trku:
„Čini mi se da oni to čine iz prostog razloga što ih pomalo hvata strah od mogućeg gubljenja vlasti. Drugi razlozi su vjerovatno spoljnopolitički. Ne mislim da je razlog to što bi Đukanović sada tražio alibi, odnosno tražio poštedu od međunarodnih faktora time što će postati predsjednik, da je on tu zaštitu i imunitet ima i kao građanin Crne Gore, jer se građani ne mogu isporučivati.Nego ako je neko predsjednik države, ma koliko ta država bila mala i ma koliko se zaklinjali u veliku pravdu zapadnih demokratija, ipak je naravno mnogo teže i mnogo neuputnije pokretati proces ili tražiti izručenje nekoga ko je šef države, nego nekoga ko je to ranije bio“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG