Dostupni linkovi

Ko Crnu Goru svađa sa Evropskom unijom?


crnogorska zastava

Raakcija crnogorske vlasti na rezoluciju evropskog parlamenta upućenog Podgorici prilikom ratifikacije Sporazuma o pridruživanju u Albanskoj alternativi protumačeno je kao namjera aktuelne vlasti da posvađa Crnu Goru sa EU, zbog čega je ta stranka uputila poziv Pokretu za promjene, SNP-u i Bošnjačkoj stranci da formiranju evropski blok koji želi da nastavi intregracije. U prvim reakcijama pozvane stranke uzdržane, osim u Pokretu za promjene.

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović, kaže da je on već duže upozoravao na ono što je zbog posljednjih poteza režima sada svima jasno - da je aktuelna crnogorska vlast u suštini antievropska i da je predvodnik antievropskog bloka u Crnoj Gori Milo Đukanović, a njegov portparol vicepremijer Gordana Đurović koja vodi proces evropskih integracija:
„Pokret za promjene i lično ja već dvije godine dana to govorimo za ovu vlast i posebno za gospođu Đurović. Tada su me sa određenom skepsom posmatrali valst i određeni opozicioni partneri“.
Inicijativa Albanske alternative o formiranju evropskog bloka koji bi, osim njih, sačinjavali i Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija i Bošnjačka stranka logično je prihvatljiva za najjaču opozicionu stranku, jer je na fonu njihovih zalaganja. Međutim, na pitanje da procjeni koliko je realno objedinjavanje ovih stranaka, imajući u vidu njihovu raznolikost, pa i to kako su slične ideje ranije prilazile u Crnoj Gori profesor Radulović odgovara:
„Da li će se to formalizovati ili neće čak je i sekundarno. Ne mora samo deklarativno da se neko izrazi da bi bio uistinu evropski taj blok on mora ne samo da pokaže dobru volju već i mora da pokaže svoju sadržajnost i izuzetnu stručnost. U Pokretu za promjene mi imamo alternativu svemu tome. Da li će se to formalizovati ili neće ne zavisi od Pokreta za promjene, nego zavisi od drugih političkih partija“.
Lidera Albanske alternative Vasilja Siništaja do momenta slanja ovog izvještaja nijesmo mogli dobiti da bi nam pojasnio na čemu temelji uvjerenje da bi evropski blok sastavljen od predloženih stranaka mogao profunkcionisati, prije svega s aspekte podrške birača tih stranaka jednoj takvoj koaliciji, jer nije tajna da se, na primjer, vrlo često razlikuju stavovi birača Socijalističke narodne partije od vrha te stranke. Na to pitanje, kao i da li im je ova inicijativa prihvatljiva pokušali smo dobiti odgovor i u Socijalističkoj narodnoj partiji. Njen portparol Miomir Vojnović sve je prokomentarisao na sljedeći način:
„Socijalistička narodna partija ne želi dijeliti stranke na evropske i antievropske iz prostog razloga što su makar verbalno sve političke partije evropske. Socijalistička narodna partija takođe smatzra da se problemi crnogorskog društva kao što su siromaštvo, organizovani kriminal i korupcija mogu riješiti na dva načina evropskim, odnosno zajedničkim sistemskim odgovorom svih političkih činilaca i nasuprot tome antievropski, to jest ćutanjem i „zabijanjem glave u pijesak“.
I odgovor Amera Halilovića, poslanika Bošnjačke stranke, nije bio precizan jer, kako kaže, još nije pregledao i razmotrio inicijativu Albanske alternative, ali ad hoc ne smatra da je potrebna, jer ne dijeli njihovo uvjerenje da je vlast koja vodi proces evropskih integracija antievropska i pored nedavnih verbalnih kritika šefa diplomatije Milana Roćena na sadržaj rezolucije Evropskog parlamenta, koja se tiče poziva na sarednju Crne Gore sa italijanskim pravosuđem oko šverca duvana, u kojem su navodno umiješani crnogorski zvaničnici. Predstavnik Bošnjačke stranke Amer Halilović kaže:
„Nikome nije stalo da formira neke antievropske blokove. Maltene, iako sam i ja iz opozicije ne možemo negirati da je konkretno ova vlast potpisala ovaj Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, a to je jedan veliki korak ka evropskoj integraciji. Ja mislim da u Crnoj Gori nema tih antievropskih snaga, ni u vlasti ni u opoziji“.
XS
SM
MD
LG