Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svi smo izvukli pouke iz krize


Bosnia-Herzegovina, Priminister of BiH Nikola Spiric, RFE TV Magazine TV Liberty, undated

Nakon što su malo duže od mjesec radili u tehničkom mandatu, stari ministri u novom Vijeću, ponovno će se okupiti oko Nove godine. Ostavke, politička kriza i pitanja ko ju je izazvao već su prošlost. Sve političke partije u vladajućoj koaliciji smatraju da je njihov ministarski kadar toliko uspješno radio da ga ne treba mijenjati. Za novog mandatara ponovo je predložen Nikola Špirić, sa kojim smo tim povodom razgovarali.

RSE: Pitanje koje se nameće: jesu li ostavke zaista bile potrebne? Imamo situaciju da ćemo, prema najavama, imati identičan sastav Vijeća ministara.
Špirić: Pa ja mislim 12 godina poslije Dejtona ovo je jedina ostavka koja je uzidana u uspjeh BiH jer smo parafirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ja možda lično nisam imao razloga da podnesem ostavku - i dalje smo se mogli valjati u blatu, ali htio sam snažno da skrenem pažnju u kakvoj se situaciji nalazi zemlja i da pozovem sve na dodatnu dozu ozbiljnosti da se posvetimo poslu kako bismo ispunili dio obaveza koje stoje pred BiH, a koje su proizvod očekivanja Brisela na evroatlantskom putu BiH. Sretan sam što smo ipak uspjeli.
RSE: Kada je dogovarana vaša ponovna kandidatura za mjesto predsjedavajućeg postavili ste nekoliko uslova. Šta je konkretno od tih uslova ispunjeno i koji su to uslovi?
Špirić: Dobar dio uslova je ispunjen. Prvo je ispunjen uslov da sam dobio podršku lidera političkih partija koji čine paralamentarnu većinu vezano za okvirni program reforme policije, odnosno ispunjavanje akcionog plana Mostarske deklaracije - dakle, ukoliko je iskreno postignut sporazum, da za nivo vlasti BiH se zakonski uobliči ono što je dogovoreno, da formiramo radnu grupu i da to Savjet ministara završi već do 15. februara, pre zasjedanja PIK-a (Vijeća za implementaciju mira u BiH) kako bi bio konstatovan napredak BiH. Imam podršku na tom putu. Tražio sam da se riješi sjedište osam bitnih direkcija za BiH - direkcija za visoko obrazovanje, srednje i predškolsko, direkcija za lijekove, direkcija za razmjenu dokumenata, za nuklearnu energiju i niz drugih direkcija. Nama bi to uzelo pola naredne godine u jalovim političkim debatama, a lideri su postigli kompromis, ja sam im zahvalan, dakle razgovarali o direktorima bitnih državnih službi koje također moraju da obezbijede stabilnost unutar BiH. Dakle, sve ono što sam tražio je postignuto - izuzev dva uslova. Tražio sam također da mi lideri predlože po dva imena za ministre i zamjenike i da se slože da, ukoliko osjetim da ministri pokazuju slabost na evroatlantskom putu BiH, mogu da predložim zamjenu ministra. Nažalost, rekli su da to nije u skladu s Ustavom i s Dejtonom i da je to zapravo vrijeme u koje ćemo ući reformom Ustava. Ja žalim što i to nije postignuto, ali nemam pravo da ucjenjujem bilo koga u BiH, ali javnosti radi hoću da javnost zna da sam želio - ne Nikola Špirić, ja sam spreman i da neko drugi bude predsjedavajući Vijeća ministara i da se tom drugom to isto obezbijedi kako bi preuzeo odgovornost za uspjehe ili neuspjehe BiH. Ali ono što smo postigli jeste da svako dva mjeseca lideri partija koje čine parlamentarnu većinu i predsjedavajući Vijeća ministara sjednu zajedno, razgovaraju o procesima i otklanaju slabosti koje se u međuvremenu pojave. To može biti kompenzacija za to. Vidjećemo hoće li to biti uspješno ili ne, ali ja mislim da smo iz ove krize svi izvukli pouke i da zapravo treba iskoristiti ovu atmosferu koja je stvorena u BiH da već u februaru budemo u prilici da Briselu možemo poslati poruku da smo spremni za potpis Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
RSE: Nekako ste se nametnuli kao veoma oštar kritičar rada visokog predstavnika u BiH. Šta konkretno zamjerate radu gospodina Lajčaka?
Špirić: Vidite, ja nemam ništa protiv Miroslava Lajčaka. Ja sam govorio isto i kada je bio prethodni visoki predstavnik - da je zapravo došlo vrijeme za novo poluvrijeme za BiH. Gotovo je sigurno da na starom modelu ne možemo napraviti iskorak - i ono što sam ja zamjerao jeste da je trajao dijalog lidera političkih partija sa visokim predstavnikom gdje su zaobiđene institucije. To nije dalo rezultate. Ja sam očekivao da će međunarodna zajednica i visoki predstavnik u 12 godina uspjeti prozvesti unutrašnji dijalog kao garanciju uspjeha BiH. Ja sam svjestan da mi zajedno dijelimo i uspjehe i neuspjehe. Međunarodna zajednica 12 godina nakon Dejtona ne želi da dijeli neuspjehe - ona priča o uspjehu. Ali i to je u redu. Ja jesam za to da zasluge za uspjeh pripadnu međunarodnoj zajednici, ali moramo prvo doći do uspjeha. Ja nisam kritikovao lik ili ličnost visokog predstavnika, nego jednostavno tražio promjenu modela kako bi država uspjela.
RSE: Mislite li da su političari u BiH dovoljno zreli da se ukinu bonske ovlasti visokog predstavnika?
Špirić: Ja mislim da nikad nećemo sazrijeti ukoliko to ne ukinemo. Zašto bi neko razgovarao sa bilo kim ukoliko očekuje da će to neko drugi uraditi, pogotovo ako se radi o složenim političkim temama za koje možete biti nagrađeni ili kažnjeni na izborima. I mi moramo pokazati, to je ono što sam ja govorio na zasjedanju PIK-a, da «moramo oteti zemlju» u političkom smislu da bismo njome upravljali. Ovako imamo skriveno upravljanje Bosnom i Hercegovinom, što nije dobro za BiH, za njene građane. Ja se zalažem za to da se ukinu bonska ovlaštenja i da jednostavno dođemo u situaciju da sami preuzemo odgovornost. Dok se ona ne ukinu, nema ni potrebe da preuzimamo odgovornost. Ja mislim da jesu zreli i da iz dana u dan se pokazuje ta doza zrelosti, ali zapravo zadrška bonskih ovlaštenja usporava i tu vrstu procesa.
RSE: Evo, pitanje za kraj. Jednom dok ste bili poslanik izjavili ste: «Ova vlast se može podnijeti uz blago konzumiranje droge.» Mislite li to i za današnju vlast u BiH?
Špirić: Apsolutno, samo mislim da je droga neravnomjerno raspoređena.
XS
SM
MD
LG