Dostupni linkovi

Radikali predlažu ruske vojne baze u Srbiji


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Svetski mediji prenose izjavu predsedničkog kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića da Rusiji treba ponuditi izgradnju vojnih baza u Srbiji, kako bi se ojačala pozicija Beograda u vreme rešavanja kosovskog pitanja. Da li je reč o ozbiljnoj najavi ili predizbornoj igri lidera radikala?

Izjava Tomislava Nikolića je predizborna izjava i treba je posmatrati pre svega u tom kontekstu, kaže za Radio Slobona Evropa vojnopolitički komentator Zoran Dragišić. On smatra da će na vezama Srbije sa Rusijom Nikolić pokušati da gradi svoj izborni program:
"Mislim da to nema mnogo realnog uporišta u onome što će se u budućnosti dešavati i ono što je najvažnije ni sam gospodin Nikolić ne veruje previše u to. Dakle, ta priča o ruskim vojnim bazama i ruskom NATO je prilično na dugom štapu – tako nešto, kao prvo, ne postoji. Zatim, građani Srbije u ovom trenutku mnogo očekuju od Rusije, s obzirom na finalni status Kosova, tako da Nikolić igra upravo na ta osećanja što je politički potpuno legitimno. Ali, sa stanovišta nekakvih realnih odnosa, da tako kažem, to nema uporište u realnosti. Srbiji bi dobro došla svaka vrsta pomoći iz Rusije pa tako i pomoć u naoružanju i vojnoj opremi. Međutim, sve to treba uzeti sa dosta soli s obzirom na aktuelnu svetsku politiku. Veze sa Rusijom, naravno, treba održavati na najvišem mogućem nivou, ali graditi svoju dugoročnu stratešku poziciju na tome nije baš mnogo pametno – to mi izgleda kao građenje zamka na pesku."
Da radikali sa ponudom Rusiji da postavi vojne baze u Srbiji, ipak, misle ozbiljno, tvrdi u razgovoru sa Nebojšom Bugarinovićem potpredsednik stranke Dragan Todorović:
"Srbija ima izuzetno snažan odgovor kada je u pitanju NATO pakt i želja Amerike i EU da nam se otme Kosovo i Metohija. Jedan od tih odgovora je jačanje vojne saradnje, odnosno ruske vojne baze na teritoriji Srbije. S obzirom na položaj koji zauzima Srbija, mislim da bi to odmah dovelo u pitanje i vojnu bazu Bondstil, koja se nalazi na KiM, i dve baze koje planiraju da grade u Rumuniji i Bugarskoj. Postavlja se i veliko pitanje južnog krila NATO pakta, koje bi praktično sa teritorije Srbije bilo dostupno za rakete srednjeg dometa sve do Apeninskog poluostrva - stotine milijardi dolara koje su uložene bi ne samo bile dovedene u pitanje nego bi bile i obesmišljene. To je stvar koju je, na žalost, dosovska vlast u poslednjih sedam godina potpuno stavila u stranu i dovela nas u ovu poziciju u kojoj se nalazimo, uništavajući sopstvenu vojsku i sopstvenu namensku proizvodnju. Mislim da je to moguće popraviti na ovaj način i to treba ozbiljno razmotriti ukoliko bi Rusi našli interesa u svemu tome – to bi za nas bio izuzetno povoljan izlaz."
Za Vladana Živulovića, predsednika Atlantskog saveta u Srbiji, nesporno je da aktuelne političke okolnosti, vezane za kosovski problem, ne idu u prilog ranije započetom procesu evroatlantskih integracija Srbije. Ipak, kada je u pitanju inicijativa Srpske radikalne stranke da se Rusiji ponudi razmeštanje vojnih baza u Srbiji, on ističe:
"Mi stalno raspravljamo o nekim mogućim saradnjama a da nas niko ne zove niti iko bilo šta traži od nas. Prvo smo ušli o raspravu o tome da li ući ili ne u NATO iako nas NATO ne poziva - biće potreban jedan dug period da zadovoljimo određene kriterijume da bismo bili pozvani. Takođe, koliko je meni poznato, Rusi to ne traže od nas i to su vrlo opasne spekulacije. Inače, za vašu informaciju, mi raspolažemo podacima da je Rusija, kada su balkanske zemlje u pitanju, ukupno uložila u prošloj godini 4.5 milijardi eura, od čega 15 miliona u Srbiju a ostatak u Bugarsku i Rumuniju - one su sada zemlje članice NATO i iz tog odnosa se može zaključiti kakav je interes Rusije. Mislim da je to više gest gospodina Nikolića, koga ja poštujem kao političara, u predizbornoj kampanji, malo daleko od realnosti i ozbiljne izjave."
XS
SM
MD
LG