Dostupni linkovi

Još nisu otkriveni napadači na novinara Softića


Tufik Softić u bolnici nakon napada, 2. novembrar 2007
Tufik Softić u bolnici nakon napada, 2. novembrar 2007

Ni mjesec poslije policija nije pronašla počinioce niti nalogodavce fizičkog napada na novinara Tufika Softića ispred njegove kuće u centru Berana.

Bejzbol palice kojima je pretučen novinar beranskog radija i donedavno urednik te medijske kuće, te dopisnik podgoričke „Republike“ Tufik Softić najvjerovatnije nijesu otkrivene, a za sada još je nezvanično moguće saznati da se krug osumnjičenih suzio na nekoliko lica. Tufik Softić je na dobrom putu da se oporavi od fizičkih povreda i kaže:
„Ono što bih vam ja mogao reći poslije tačno mjesec i po dana od kada se meni to dogodilo da je istraga intenzivirana i da sam tri puta po pozivu odlazio u policiju na identifikaciju osoba, garderobe, palica. To mi govori da se radi, a kako i koliko - u policiji znaju bolje od mene“.
Načelnik beranskog Centra bezbjednosti Novo Veljić siguran je da će policija svoj dio posla kvalitetno obaviti:
„Povodom slučaja novinara Softića i dalje radimo na tom slučaju, intenzivno tragamo za izvršiocima, provjeravamo alibije, na putu smo da to otkrijemo. Policijski odrađeno će biti sigurno dobro, a uspjeh ne zavisi samo od nas, već bi trebalo da uz pomoć i sa novinarom Softićem zaokružimo taj slučaj, ako on bude prepoznao počinioce tog krivičnog djela“.
Tufik Softićobjašnjava da on nije vidio lica napadača:
„Ja znam da sam se u odnosu na jednoga, a nakon toga na drugog mladića kojeg sam kroz sistem zatamnjenog prozora posmatrao u prisustvu javnog tužioca odredio da bi mogli odgovarati, ali da ne bih mogao sa sigurnošću da kažem da li su to oni. Vi morate shvatiti moju dozu opreznosti, ja bih rekao i odgovornosti. Ja nijesam vidio lica napadača i ne bih volio da pogriješim da se krivica baci na nekog ko to nije uradio, iako možda ima i kriminalni dosije. Ali ja sam sa druge strane sa velikom sigurnošću rekao da bi palice sa kojima sam tučem mogle odgovarati nekima koji su mi pokazani takođe u prisustvu tužioca. Ja opet ne tvrdim da su to baš te palice, ali su definitivno takve, skraćene bejzbol palice koje su namjenski pravljene za batinanje i tuče“.
Podsjetimo. Dva još uvijek nepoznata napadača postavila su novinaru Tufiku Softiću sačekušu pokraj porodične kuće u centru Berana. Udarcima bejzbol palicama po glavi i po vratu pokušali su da ga ubiju ili ga načiniti invalidom, pokazali su kasniji medicinski nalazi. Softić je prošao srećno, bez trajnih posljedica po zdravlje. To se ne može reći ni za medijsku profesiju. Softić je, naime, drugi novinar brutalno pretučen u centru Berana u posljednje tri godine. Prije njega je u gradskom parku pokraj svoje kancelarije izudaran dopisnik „Dan“-a Ilija Bakić, nakon čega je napustio novinarstvo. Prije par mjeseci napad je preživio i direktor „Vijesti“ Željko Ivanovnić, a svakako najtragičniji događaj u Crnoj Gori zbio se kada je ispred svoje redakcije prije više od tri i po godine ubijen direktor dnevne novine „Dan“ Duško Jovanović.
„Prepustiti to zaboravu je nedopustivo“ kaže Tufik Softić: „Jer bi to loše bilo ne samo za mene i ljude kojima su se takve stvari desile, već i za sve. Kod mene je trauma prisutna, mnogo više kod djece, nego kod mene, naročito do srednje kćerke koja me je vidjela u lokvi krvi, ali vrijeme liječi sve“.
XS
SM
MD
LG