Dostupni linkovi

Palestinci zatražili 6,5 milijardi dolara


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozdravlja američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice i palestininskog predsjednika Mahmouda Abbasa na početku donatorske konferencije za Palestinu, Paris, 17. decembar 2007
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozdravlja američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice i palestininskog predsjednika Mahmouda Abbasa na početku donatorske konferencije za Palestinu, Paris, 17. decembar 2007

Evropska unija je danas u Parisu otvorila donatorsku konferenciju za pomoć Palestincima, obećavajući 650 miliona dolara pomoći u 2008. godini.

Skoro 90 zemalja i medjunarodnih organizacija okupilo se u glavnom gradu Francuske kako bi objavili koliko su voljni uložiti u pomoć pokretanju palestinske ekonomije i izgradnju institucija buduće palestinske države.
Otvarajući konferenciju, francuski je predsjednik Nicholas Sarkozy izjavio kako je svaki izdvojeni dolar na ovom skupu zapravo ulaganje u mir na Bliskom istoku. Donatorska je konferencija uslijedila nakon nastavka palestinsko-izraelskih mirovnih razgovora koji su bili godinama blokirani. Predsjednik palestinske uprave Mahnmoud Abas:
"Ova je konferencija jako važna jer slijedi nakon konferencije u Annapolisu. Ovo okupljanje nije samo pomoć oživljavanju ekonomije. Ovaj susret ima i političku snagu. Nadamo se da će se naša očekivanja ispuniti."
Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da Izrael podržava finansijsku pomoć Palestinskoj samoupravi, ali da njegova glavna briga ostaje sigurnost:

"Bitno pitanje za Izrael jeste sposobnost Palestinske samouprave da se suoči s pitanjima sigurnosti, s razbijanjem terorističkih organizacija i garancijama da neće biti terorizma protiv Izraela."

Palestinski premijer Salam Fayyad tražio je 6,5 milijardi dolara pomoći za naredni trogodišnji period. Za sada je izvjesno da će EU povećati svoju pomoć za iduću godinu. na 650 miliona dolara.

Prema riječima evropske povjerenice za medjunarodne odnose Benite Ferrero-Waldner još uvijek se ne može reći koliko će EU dati u 2009. i u 2010., iz prostog razloga što se ne zna koliki će budžet imati Unija za te godine. Austrijska je ministrica, medjutim, stavila do znanja da će pomoć ostati snažna. Ferrero-Waldner zatražila je od arapskih država da učine više. Članice Arapske lige, naime, obećale su Palestincima od 2002. davati 55 miliona dolara mjesečno, ali nikada u potpunosti nisu ispunile to obećanje. "Veoma je bitno da oni daju svoj doprionos da podijelimo to breme", izjavila je komesarka o arapskim donatorima. SAD su objavile da daju 555 miliona dolara za 2008.

Konferencija u Parisu održava se na vrlo visokom nivou. Medju ostalim, tu su i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Condoleezza Rice, te ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov.
XS
SM
MD
LG