Dostupni linkovi

Sanader mandatar nove vlade


Ivo Sanader
Ivo Sanader

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić povjerio je mandat za sastavljanje nove vlade predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu.

Nakon večerašnjih konzultacija u Uredu predsjednika na zagrebačkom Pantovčaku, Sanader je najavio da sa službenim pregovorima sa budućim koalicijskim partnerima započinje u ponedjeljak, a da će prve dogovore obaviti već večeras. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović odmah je najavio da će u Saboru nastojati osporiti Sanaderovu većinu.

Mesić je mandat povjerio Sanaderu nakon što ga je ovaj uvjerio da će njegova vlada imati potporu većine izabranih zastupnika. Sanader je kazao kako ima više od potrebnih 77 zastupnika - osim 66 mandata HDZ-a, on računa i na 1 zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika, 8 glasova koalicije Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske socijalno-liberalne koalicije i glasove manjina. On je zatražio i da predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović prizna izborni poraz.

Predsjednik Republike je imenovao mandatara nove vlade, iako još nema službenih rezultata izbora održanih 25. studenog. Ustavni sud mora riješiti još tri tužbe, što Mesić očekuje da će biti obavljeno u ponedjeljak. Tada, ili – ako bude žalbi - koji dan kasnije, Državno izborno povjerenstvo objavljuje službene, konačne i potpune rezultate parlamentarnih izbora, i započinje ustavni rok od 20 dana unutar kojeg treba biti održana konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora.

Mesić je u izjavi prigodom dodjele mandata za sastav vlade Sanaderu kazao da ove tri tužbe, neovisno o njihovom ishodu, ne mijenjaju rezultate izbora. Na konzultacijama kod Mesića bio je ranije večeras i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, čija stranka je dobila 56 mandata u novom sazivu Sabora, i koji je najavljivao formiranje većinske koalicije lijevog centra. On je kasnije večeras izjavio da poštuje Mesićevu odluku da Sanaderu povjeri mandat, ali je najavio da će nastojati u Saboru osporiti Sanaderovu većinu.

«Hrvatska nema novog mandatara, Hrvatska će tek vidjeti tko će biti njezin premijer, i tko će i koja većina dati u hrvatskom Saboru dati podršku hrvatskoj vladi,» izjavio je Milanović.

Na izravno novinarsko pitanje, on nije priznao izborni poraz i nije čestitao Sanaderu na izbornoj pobjedi.

XS
SM
MD
LG