Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogu li klimatske promjene dovesti do rata?


Al Gore na dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu, 10. decembra 2007. godine.

UN: Klimatske promjene i zagrijavanje mogle bi izazvati "svjetski građanski rat" pogoršavajući latentne napetosti medu narodima, procjenjuju stručnjaci.


Studija Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoline (UNEP) objavljena je - nimalo slučajno - na dan uručenja Nobelove nagrade za mir Alu Goreu i međunarodnoj skupini stručnjaka za klimatske promjene (IPCC). Topljenje ledenjaka ili sve veći broj ljudi koje klimatske promjene prisiljavaju na izbjeglištvo zbog porasta razine oceana mogli bi destabilizirati cijele regije, tumače autori izvještaja koji tvrde da se "oni koji se zauzimaju za klimu zauzimaju za mir". Autori izvješća opisuju "uvjerljiv scenarij za budućnost", upozorio je na konferenciji za štampu Hans Schellnhuber, jedan od autora studije i direktor Instituta za ispitivanje utjecaja klime.

"Ne zaustavimo li zatopljenje, slabe i ranjive države koje i danas imaju prilično loše vođstvo, mogle bi se urušiti pod pritiskom globalnoga zagrijavanja, a zatim uzrokovati val udara prema drugim državama," procijenio je ovaj ekspert.

Znanstvenici otkrili izvor aurore borealis

Znanstvenici misle da su otkrili energetski izvor spektakularne obojene svjetlosti koja obasjava noćno nebo na sjeveru Zemlje - aurore borealis. Novi podaci s NASA-ine misije Themis, pet satelita lansiranih prošle zime, pokazali su da energija za polarno svjetlo dolazi od mlazova nabijenih elektronskih čestica sa Sunca koji poput morske struje dolaze izmedu silnica magnetskih polja što povezuju gornju atmosferu Zemlje sa Suncem.Energija se potom naglo oslobada u obliku jurećih svjetlosnih efekata vidljivih na nebu sjeverne hemisfere, rekao je glavni istraživač programa Themis Vassilis Angelopoulos sa sveučilišta UCLA. Rrezultati istraživanja predstavljeni su prošle sedmce na sastanku Američkog saveza geofizičara u Las Vegasu.U ožujku ove godine sateliti su zabilježili pojavu polarnog svjetla nad Aljaskom i Kanadom. Sateliti su mjerili protok čestica i magnetska polja iz svemira. Na iznenađenje znanstvenika, geomagnetska oluja koja napaja energijom auroru borealis jurila je nebom od brzinom od 650 km/h.Anelopoulos je procijenio da je snaga te oluje jednaka energiji koju oslobada potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru.

Saturnovi prstenovi stariji nego što se mislilo

Saturnovi prstenovi potječu iz vremena nastajanja sunčeva sistema, prije 4,5 milijarda godina, a ne puno kasnijeg razdoblja, kao što se dosad mislilo, prema istraživanju koje je objavljeno u Sjedinjenim Državama. Podatke koje je prikupila američka sonda Voyager u 70-im i kasnije svemirski teleskop Hubble, naveli su astronome da zaključe kako su ti prstenovi nastali razmjerno kasno, i to najvjerojatnije nakon sudara kometa sa Saturnovim mjesecom prije možda stotinu milijuna godina, rekao je Larry Esposito, znanstveni voditelj misije Cassini.No znacajke prstenova koje su zabilježili uredaji na sondi Cassini koja se Saturnu približila 2004. pokazuju da oni nisu nastali nakon sudara, dodao je, držeci predavanje na godišnjoj konferenciji American Geophysical Uniona u San Franciscu, prema priopcenju objavljenom u Washingtonu.Starost pojedinih prstenova prilicno se razlikuje, a cestice od kojih se sastoje stalno se recikliraju cime se tumaci promjena njihova izgleda, kazao je znanstvenik.Taj astrofizicar koji je 1979. pomocu americke sonde Pioneer 11 otkrio Saturnov vanjski F-prsten, 140 tisuca kilometara udaljen od planeta, rekao je da ce zajedno s drugim istraživacima objaviti studiju u casopisu Icarus u kojoj ce iznijeti teoriju stalnog recikliranja tvari u prstenovima oko planeta.

Uklanjanje raka dojke bez operacije

Švedska televizija u ponedjeljak je izvijestila o nedavnim uspješnim pokusima nove metode, koja se sastoji u tome da se mali tumori uništavaju neposredno nakon otkrivanja. Umjesto kirurškog zahvata pod narkozom, nova metoda uklanja tumor tako što se u dojku uvuce igla s visokofrekventnim elektricnim toplinskim zracenjem. Ono uništava stanice raka a ne oštecuje okolno zdravo tkivo. Kod pet pacijentica koje su podvrgnute pokusnoj terapiji, stanice tumora i citavo bolesno tkivo nestali su nakon samo jednog zahvata. Švedski znanstvenici smatraju da je najveca prednost nove metode u tome što pacijentice nakon dijagnoze ne moraju cekati na operaciju, nego se ona odmah izvodi. Prije nego što se nova metoda za nekoliko godina nade u širokoj primjeni, potrebno je provesti niz dodatnih istraživanja i pokusa.

  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG