Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropa nudi, Beograd bira


Vuk Jeremić

Evropska unija spremna je da omogući Srbiji ubrzani ulazak u članstvo, a njeni najviši zvaničnici uveravaju da neće biti trgovine između Kosova i evrointegracija.

Međutim, izjava britanskog premijera Gordona Brauna u britanskom parlamentu da bi namera Beograda da se pridruži Evropskoj uniji mogla da zavisi od prihvatanja prava Kosova da dobije nezavisnost unela je dosta konfuzije. “Mislim da dugoročni interes Srbije zaista zavisi od prihvatanja činjenice da se rizikuje odnos sa Evropom ako ne možemo da dobijemo rešenje kosovskog problema”, rekao je Brown britanskim parlamentarcima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić reagovao je danas na ovu Brownovu izjavu tvrdnjom da stav britanskog premijera ne izražava stav Evropske unije:

"Stav EU se donosi na jedan drugačiji način i on se usvaja dugo - ima 27 glasova i na kraju se usvoji zajednička politika. Mislim da velika većina evropskih lidera ne gleda na takav način kao što na to gleda britanski premijer. Prema tome, Srbija će se izjašnjavati isključivo prema na kraju zajedničko zauzetom kompromisnom stavu, odnosno krajnjem stavu cele EU."

Da li je moguće dati status države-kandidata državi koja ne priznaje svog suseda? Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, kaže da na to pitanje u ovom trenutku ne može odgovoriti:

"Recimo, neki su imali ideju da bi sada u januaru trebala da bude rasprava o Kosovu u evropskom parlamentu. To nije moj stav jer to ne bi bila rasprava o Kosovu nego bi to bila rasprava o Srbiji. Zašto bi mi raspravljali o Srbiji kada imate predsedničku kampanju? Prvo vi završite svoj deo posla pa onda možemo mi raspravljati."

RSE: Da li znate kakav će biti slovenački stav, s obzirom da Slovenuija 1. januara preuzima predsedavanje EU, po ovom pitanju?

"Mislim da za sada još nema stava oko toga."

Gerald Knaus, predsednik Inicijative za evropsku stabilnost, ne vidi protivrečnost između stava EU da se Srbiji omogući ubrzano članstvo i izjave britanskog premijera da bi to trebalo usloviti odnosom Srbije prema nezavisnosti Kosova:

“Mislim da to ne izaziva konfuziju. Ta izjava izražava, zapravo, ono što svi nezvanično govore. Pošto je veoma verovatno da će velika većina zemalja-članica Evropske unije priznati nezavisnost Kosova, od načina na koji Srbija bude reagovala na tu činjenicu zavisiće da li će joj biti ponuđen ubrzani ulazak u članstvo Evropske unije ili ne. To ne znači da Srbija mora da kaže: mi prihvatamo nezavisnost Kosova. Tom izjavom se nije htelo to reći. Ali, mnogo toga će zavisiti od ponašanja Srbije”.

Ako bude na delu aktivna srpska politika izazivanja problema u severnoj Mitrovici, recimo, pri čemu svi znaju da je ono što se događa na severu Kosova pod direktnom kontrolom Beograda, to bi direktno miniralo napore Evropske unije u stabilizaciji Kosova, pa onda Evropska unija ne bi mogla da ponudi Srbiji ubrzani proces evrointegracija, naglašava Knaus:

“Nije reč o pasivnom nego o aktivnom otporu Beograda evropskoj politici na Balkanu, gde će zemlje-članice Evropske unije imati većinu svojih trupa, službenika i novca. Ako Srbija bude aktivno otežavala evropske napore stabilizacije Kosova, u tom slučaju biće jasno da ideja njenog ubrzanog ulaska u članstvo Evropske unije nije moguća. Srbiji koja se agresivno bude konfrontirala sa Evropskom unijom na Kosovu neće biti ponuđen ubrzani put u redove zemalja-članica Unije”, kaže Gerald Knaus, predsednik Inicijative za evropsku stabilnost."

XS
SM
MD
LG