Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Studentica matematike i diplomatije u 17-oj


Srednjeg rasta, tamne kose, krupnih očiju, obučena ležerno i moderno, u stilu svoje generacije, Andjelka Rogač ni po čemu se, osim po koeficijentu inteligencije, ne razlikuje od većine svojih vršnjaka.


Kadrovski resurusi jedan su od glavnih nedostataka Crne Gore, na tome neprekidno insistiraju predstavnici Evropske unije, a vlast sa druge strane tvrdi da radi na tome, no rezulati nijesu baš obećavajući. To je dokazao i nedavno održani PISA test u organizaciji OECD-a, gdje su crnogorski srednjoškolci pokazali nizak nivo znanja, najniži u regionu. Ima medjutim i drugačijih primjera.

Andjelka Rogač rodjena je u Baru 1990. godine. Sa 5 godina je pošla u osnovnu školu, a danas, sa nepunih 17 ima dva indeksa crnogorskog Univerziteta. Jedan na Fakultetu političkih nauka - odsjek diplomatija i drugi na prirodno-matematičkom , odsjek matematika i računari:

"Pošto je mnogo oblasti koje me interesuju, pokušala sam da izdvojim bar dvije kojima ću nastaviti da se bavim. Nekako su se izdvojile diplomatija i matematika. Matematika ,jer u jednu cjelinu povezuje svu moju ljubav prema prirodnim naukama, a centralno mjesto, medju njima, svakako ima matematika, a diplomatija iz različitih razloga. Interesuju me jezici, istorija, medjunarodni odnosi. Sve sam to spojila u jednu cjelinu."

RFE: Šta ti je bliskije? Čime bi mogla prije da se baviš u budućnosti?

ANDJELKA: Ne znam. Još se nijesam odlučila. Planirala sam da ukoliko osjetim da mi jedna oblast ne ide, ili da me više ne interesuje toliko, da je napustim, ali svakako, čim sam upisala drugu godinu na oba fakulteta, to je dokaz da me i dalje jednako interesuju. Vjerujem da ću uvijek naći prostora i za diplomatiju i za matematiku - baveći se diplomatskom aktivnošću sa matematičkom preciznošću.

Srednjeg rasta, tamne kose, krupnih očiju, obučena ležerno i moderno, u stilu svoje generacije, ni po čemu se, osim po koeficijentu inteligencije ne razlikuje od većine svojih vršnjaka. Sa kolegama na fakultetu starijim od nje po najmanje tri ili četiri godine kao i profesorima ima odličan odnos, mada ne voli da govori da ide na dva fakulteta, na kojima u indeksu isključivo stoji ocjena A - ekvivalent nekadašnjoj desetki. Objašnjava i zašto:

"Smatram da zbog toga ne treba da budem privilegovana, mada izlaze mi u susret kada mi treaba odlaganje kolokvijuma zbog preklapanja i sličnih stvari. A što se tiče društva, zaista sam na oba fakulteta pronašla prave drugove i drugarice i veoma sam zadovoljna kako sam prihvaćena i pored toga što sam mladja od svih za najmanje tri godine."

U briljantnom CV-ju Andjelke Rogač, osim matematike i diplomatije toliko je još oblasti interesovanja navedeno u kojima je aktivna i gdje takodje dobija nagrade, da je gotovo nevjerovatno kako sve postiže. Uočljivo je ipak, da se izdvaja pisanje poezije.Odlučno kaže:

"Svakako da ću nastaviti da se bavim poezijom."

XS
SM
MD
LG