Dostupni linkovi

HDZ-SDP: 67:66


Stjepan Mesić

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić započeo je drugi krug konzultacija o davanju mandata za formiranje nove hrvatske vlade. No, ishod je još uvijek neizvjestan.

Ni danas nema bitnih novosti iz ureda hrvatskog predsjednika na Pantovčaku. Od jutra do ručka izredale su se sve parlamentarne stranke osim dviju najvećih -HDZ-a I socijaldemokrata, kao i manjinski zastupnici. Jeste li rekli predsjedniku tko ima vašu potporu kao mandatar nove vlade, zanimalo je novinare? Ne, odgovorila je predsjednica Hrvatske socijalno-liberalne stranke Đurđa Adlešić, čije potpis na dvjestotinjak stranica debeo koalicijski sporazum s HDZ-om - po općoj ocjeni - tek što nije:

“Ako smo govorili o tome što je usklađeno, i rekli da je solidan dio usklađen, a da dio traje, i da sa drugim partnerima ne razgovaramo - mi vjerujemo da je to dovoljno kvalitetna informacija”
Drugi vjerojatni supotpisnik koalicijskog sporazuma sa HDZ-om, predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić kazao je nakon razgovora sa Mesićem da je apelirao da se i on uključi u razgovore sa Talijanima i Slovencima oko zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa (ZERP). Ako se dobro posluša njegovu izjavu, jasno je kako za njega to više nije principijelni, nego provedbeni problem:

“Mi tražimo da se primijeni ono što je u Hrvatskoj legislativa. To nitko nema pravo suspendirati! Slovenci su rekli da žele da se dogovori oko karata i granice, Talijani oko brodova koji će ulaziti. Najprije treba sjesti za stol, ali -ako postoji problem i jasno je detektiran, onda zasigurno postoji i njegovo rješenje”

HDZ do sada ima 66 vlastitih mandata i potporu Nazifa Memedija, zastupnika 12 manjina među kojima i vlastite romske, i umirovljeničkog zastupnika Silvana Hrelje. Socijaldemokrati imaju 56 vlastitih mandata i načelnu potporu 7 zastupnika narodnjaka i 3 zastupnika Istarskog demokratskog sabora za formiranje vlade lijevog centra. Međutim, čini se da vrijedi ona narodna - tko prvi, njegova djevojka! HDZ je prvi krenuo u pregovore sa seljačko-liberalnom zeleno-žutom koalicijom i to će, po procjeni profesora Ivana Rimca sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, na kraju najvjerojatnije rezultirati dogovorom:
“Evidentno je da Hrvatska seljačka stranka šalje poruke u kojima kazuje da je zadovoljna pregovorima, da je zadovoljna postignutim i da je vrlo vjerojatno da će do te koalicije doći. Pod ‘vrlo vjerojatno’ mislim da se samo neko veliko čudo mora dogoditi, pa da ne dođe do koalicije HDZ-a, HSS-a i HSLS-a.”
Neki oporbeni političari na svojim blogovima tvrde da je sve ovo samo koreografija, i da je dogovor HDZ-a i seljačko- liberalne koalicije postignut još početkom ljeta. Rimac, pak, do svoje prognoze dolazi i analizom načina kako se pristupilo pregovaranju:
“Već sam početak pregovora je pokazao da koalicija HSS-HSLS ima namjeru ozbiljno i razumno pregovarati s HDZ-om, jer se vidjelo da se kreće od lakših tema kod kojih je lakše postići sporazum, a da se ove teže teme ostavljaju za kasnije faze pregovora kada bi već pregovarači na obje strane mogli steći međusobno povjerenje.”
Kozultacije se nastavljaju sutra predvečer, kada će predsjednik Mesić primiti prvo predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, a onda i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera. Iz ureda Predsjednika potvrđeno je da se očekuje da će se on potom obratiti hrvatskoj javnosti. Tek tada će biti jasno je li tko od njih dvojice sakupio potporu saborske većine, dakle fatalnih 77 ruku u zraku.
XS
SM
MD
LG