Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izložba hrvatskih umjetnika stiže iz Beograda


Zagreb, Trg Bana Jelačića

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara se idući tjedan reprezentativna izložba 100 vrhunskih djela hrvatskih umjetnika od 1850 - 1959 godine iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu. Izložba pobuđuje veliko zanimanje jer je riječ o iznimno vrijednim djelima najvećih hrvatskih umjetnika XIX i XX stoljeća, a neka od njih Hrvatska će javnost i prvi put vidjeti.

Meštrović, Karas, Job, Knifer, Bukovac, Medović, Becić, Kraljević, Kršinić i još tridesetak iz plejade najpoznatijih hrvatskih umjetnika XIX i XX stoljeća, ukupno 100 remek-djela iz vlasništva Narodnog muzeja u Beogradu, upravo su stigla u Zagreb i hrvatska javnost će od 18. prosinca, kad se izložba otvara, većinu pristiglih umjetnina prvi put vidjeti. Ravnatelj Umjetničkog paviljona, Radovan Vuković:
"Možemo reći da je to ono što nikada do sada nije viđeno na jednom mjestu, u jednom trenutku, na jednom projektu, ovdje u Zagrebu."
Autori projekta su povjesničar umjetnosti iz Zagreba, Zvonko Maković, i Ljubica Miljković iz beogradskog Narodnog muzeja, koja je i glavni inicijator cijelog događaja. Profesor Maković:
"Na sugestiju Narodnog muzeja, koji je zatvoren zbog restauratorskih radova, dio zbirke putuje po svijetu, a dio zbirke su oni nama, prije tri godine, ponudili. Mi smo je prihvatili, a sada je finaliziramo."
Obzirom da je Beograd bio prijestolnica, a potom i glavni grad bivše zajedničke države, Narodni je muzej, podsjeća Maković, otkupljivao djela umjetnika iz svih bivših republika, a dio je dobivao donacijama. U njegovom respektabilnom fundusu Jugoslavenskog slikarstva ima 2700 umjetnina, od čega najviše iz Hrvatske – čak 900 radova:
"Narodni muzej ima četrdesetak remek-djela Meštrovića. Za ovu prigodu izabran je samo manji, reprezentativni dio. Izabrali smo ono što je bilo moguće dopremiti. Tu je Banović Strahinja i težište je uglavnom na Vidovdanskom ciklusu. Tu su i remek-djela Bukovca, Uzelca, Joba, Miroslava Kraljevića. Nema koga nema. Nedavno je stiglo djelo Knifera iz 1969. godine. Najstarije djelo koje imamo je donacija."
Ravnatelj Umjetničkog paviljona, Radovan Vuković, ističe da je za realizaciju ekskluzivne zagrebačke izložbe, Narodni muzej iz Beograda, pružio stručnu, tehničku i financijsku pomoć:
"Radovi na ovoj izložbi jesu do sada viđeni u sklopu nekih ranijih retrospektiva, ali nikada do sada ih nije bilo ovoliko i ovakvih na jednome mjestu."
Upitan, imaju li zagrebački muzeji u svojim fundusima srpskih umjetnika, čija djela bi mogli ponuditi, ili na isti način posuditi Beogradu, Maković odgovora da je to neznatan broj:
"Znatno manji, budući da je bila sasvim drugačija politika. Beograd se još od nastanka pripremao da bude prijestolnica buduće države. Kroz taj aspekt treba promatrati i otkupe. Hrvati nisu imali takve integralističke inicijative."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG