Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izazovi za bezbednjake na Kosovu


Pripadnici kosovskih snaga bezbednosti

UNMIK policija radi na stvaranju okruženja za postizanje političkog rešenja za status Kosova, izjavio je komesar UNMIK policije Ričard Monk u Medija centru u Čaglavici.

UNMIK policija radi na stvaranju okruženja za postizanje političkog rešenja za status Kosova, izjavio je komesar UNMIK policije Ričard Monk u Medija centru u Čaglavici. Na debati o bezbednosti albanski i srpski analitičari su pak bili suprotnih mišljenja o tome od koga Kosovu preti rizik po bezbednost.

U slučaju izbijanja nereda na Kosovu policijskim snagama će pomoć pružiti trupe Kfora, izjavio je komesar UNMIK policije Ričard Monk na debati o bezbedonosnoj situaciji na Kosovu nakon završenih pregovora. Monk je kazao da je prilikom nedavnog sastanka sa visokim zvaničnikom srpske policije garantovao nepristrasnost kosovske policije.

“Policija neće delovati na način koji bi mogao izgledati kao podrška određenom političkom rešenju. Policija će raditi da stvori okruženje u kome će političko rešenje biti postignuto”, naglasio je Monk.

Zamenik komesara Kosovske policijske službe (KPS) pukovnik Šeremet Ahmeti je istakao da je kosovska policija spremna za svaku moguću situaciju.

“Svesni smo da prolazimo kroz osetljiv period i potrebne pripreme su već urađene. Učinićemo sve da se svaki građanin oseća bezbedno”, kazao je pukovnik Ahmeti.

Kosovski analitičar, Škeljzen Maljići je izjavio da je dosadašnji pregovarački proces generalno protekao mirno. On je izrazio bojazan da se sada, kada se vidi da je nezavisnost Kosova nezaustavljiva, sa srpske strane mogu očekivati provokacije i izazivanje konflikta.

S tim se nije složio vojni analitičar iz Beograda Milovan Drecun. On je kazao da bezbedonosnoj situaciji na Kosovu pretnja ne dolazi sa srpske, već sa albanske strane i to od strane paravojnih i organizaovanih kriminalnih grupa.

Oba visoka policijska zvaničnika su odgovarajući na pitanja novinara kazala da nemaju podataka o tome da će srpski policajci u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova napustiti KPS.

XS
SM
MD
LG