Dostupni linkovi

Američki ambasador u Memorijalnom centru Potočari


Američki ambasador Charles English u Memorijalnom centru Potočari, 13. decembar 2007, Foto: Sadik Salimović
Američki ambasador Charles English u Memorijalnom centru Potočari, 13. decembar 2007, Foto: Sadik Salimović
Nakon što je obišao kompleks Memorijalnog centra Potočari, položio cvijeće na spomen-obilježje i odao dužnu poštu ubijenim Bošnjacima iz Srebrenice, američki ambasador Charles English je rekao:
«Kao osobi, na ličnom planu, veoma mi je važno što sam došao ovdje, što mogu da podijelim tugu, da podijelim žal sa onima koji su izgubili toliko svojih bližnjih. Došao sam ovdje da bih još jednom potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država sjećanju na žrtve i podršku onima koji su izgubili svoje bližnje. Ovdje sam uvidio da riječi nisu dovoljne. Riječi nisu uspjele spriječiti ovaj strašni zločin. Jednostvano, moram zaključiti da su riječi ovdje beskorisne.»
Ambasador English je istakao da odgovorni za genocid moraju izaći pred lice pravde:
«Šetnjom kroz ovaj Memorijalni centar, obilaskom ovih spomenika može se shvatiti šta se ovdje dogodilo. Kada pogledate ove nadgrobne spomenike počinjete razumijevati koliko je ogroman zločin koji se ovdje dogodio - i to ponovo u vama pokreće bijes zbog toga što oni koji su za to odgovorni, Karadžić i Mladić, još uvijek nisu izašli pred lice pravde.»
Američki ambasador u BiH sastao sa rukovodstvom opštine Srebrenica, majkama ovog grada i sa američkim biznismenima koji namjeravaju uložiti svoj kapital u razvoj Srebrenice.
XS
SM
MD
LG