Dostupni linkovi

Mrtvi birači dijaspore


predizborni plakat HDZ-a Hrvatske u Sarajevu, 6. 11. 2007 .

Od oko 400.000 hrvatskih birača koji glasaju izvan Hrvatske, čak je oko 80.000 onih koji su umrli, a nisu brisani sa popisa birača, upozorila je nevladina udruga „Građani organizirano nadgledaju glasanje“ (GONG).

Nevladina udruga GONG upozorila je da je na popisu birača za građane koji glasaju izvan Hrvatske svaki peti upisani – mrtav. Inače, slučajeva da „mrtve duše“ glasaju bilo je manje nego na proteklim izborima.

Činjenica da je petina upisanih birača mrtva daje velike mogućnosti za zloporabe, pa je GONG – uz klasični monitoring izbornih mjesta u Hrvatskoj i dijaspori – metodom slučajnog uzorka među biračima u Bosni i Hercegovini, provjerio mogućnost zlorabe izbornog prava. Izabrano je devet starijih birača sa biračkih mjesta br. 15 i 16 (Kiseljak), 82 i 83 (Prozor/Rama), 99 (Bihać) i 121 (Odžak). Savjetnik u GONG-u Dragan Zelić, o slučaju na biračkom mjestu br. 83 Prozor/Rama:
„Biračica koja je rođena 1915. godine, upisana je u popis za glasovanje i zaokružena je kao da je glasovala. Međutim, kada smo provjerili da li je ta osoba stvarno glasovala, utvrdili smo da je preminula prije dvije godine.“
Na biračkom mjestu br. 82 (Prozor/Rama), GONG je provjerom utvrdio da je biračica, rođena 1919. godine, upisana u popis za glasanje i označena kao da je glasala, a u telefonskom razgovoru je kazala kako zbog bolesti i starosti nije izišla na izbore. Ostalih nazvanih sedam birača izjavilo je da su iskoristili svoje biračko pravo. U GONG-u tvrde da je zloporaba manje nego na pred dvije godine održanim predsjedničkim izborima. Tada je primjerice zagrebački „Jutarnji list“ samo u dva sela pokraj Prozora otkrio čak pet slučajeva glasanja „mrtvih duša“.
Zanimljivo je i da je pokojna Ana Bezer iz Čapljine, koja je glasala na predsjedničkim izborima 2005. godine, iako je umrla još 2000. godine i tako dospjela na naslovne stranice novina, i dalje na popisu birača, ali – ovog puta barem nitko nije glasao u njeno ime! Kako stati na kraj takvim zloporabama? Dragan Zelić iz GONG-a:
„Mi smo pozvali Državno izborno povjerenstvo i ostale nadležne institucije koje se osjećaju dužnima da podignu kaznene prijave, kako bi se dalo dodatno upozorenje javnosti, biračima, članovima biračkih odbora i građanima općenito, da se to više ne smije raditi.“
Na glasanje „mrtvih duša“ reagirao je i hrvatski predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić:
„Mislim da mrtve i u ovom slučaju treba pustiti na miru. A to znači da cijelu regulativu treba podvrći jednoj reformi, jednoj analizi i utvrditi broj birača, obnoviti biračke popise, jer to je jedini način da u tom smislu ne bude prigovora.“
U Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske nisu začuđeni glasanjem „mrtvih duša“. To zaslužuje oštre sankcije, tvrdi socijaldemokratski zastupnik i pravni stručnjak Ivo Josipović:
„U takvim slučajevima gdje se događalo da je birački odbor dopustio bilo takve, bilo neke druge, slične, eklatantne nezakonitosti, treba beskompromisno poništiti izbore na tom biračkom mjestu, pa da vidite kako drugi put do toga ne bi došlo. Ako se ponište izbori, onda to drugi put neće raditi, jer im to ne donosi korist.“
Problem se treba početi rješavati što prije, upozorava Josipović:
„Ponajprije se moraju srediti popisi, jer u dijaspori već četiri godine nije niko umro. Biranje u dijaspori garantira besmrtnost. Treba početi raditi sada, a ne tri dana pred izbore. Kad se ide nešto raditi tri dana pred izbore, onda naravno da se ne stiže. Sad bi trebalo početi raditi.“

Centralna izborna komisija BiH nema ingerencija

U nevladinoj organizaciji BH OKO, koja je zajedno sa GONG-om nadgledala izbore za Hrvatski sabor u BiH, smatraju da je izborni proces ipak protekao bez većih problema. Kako dodaje predsjednica BH OKA, Sonja Karačić, građani u BiH postaju svjesniji važnosti svoga glasa, zbog čega veće probleme ne očekuje ni na narednim lokalnim izborima u BiH:

«Znači, da građani shvate da je važno da oni izađu na izbore, a ne da neko eventualno može glasovati u njihovo ime.»

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH potvrdili su nam kako nemaju ingerencije u slučaju izbornog procesa za Republiku Hrvatsku bez obzira na veliki broj biračkih mjesta u BiH, odnosno da nije ostvarena suradnja sa Izbornim povjerenstvom Republike Hrvatske ni slučaju ažuriranja spiskova, odnosno informacija o umrlim osobama.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG