Dostupni linkovi

SARAJEVO


Adil Zulfikarpašić, osnivač Bošnjačkog instituta u Sarajevu; Nikolas Berns (Nicholas Burns), podsekretar State Departmenta i Nataša Kandić čelnica nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo iz Beograda izabrane su za ličnosti godine bosanskohercegovačkog "Dnevnog avaza".
Adil Zulfikarpašić, kako se navodi, dobio je priznanje "jer godinama bez ikakve pompeznosti predano radi na očuvanju intelektualnog blaga države BiH, a posebno duhovne bošnjačke sehare".
Berns je, prema obrazloženju, dobio priznanje zbog odlučnosti koju je iskazivao u razgovorima sa političarima regiona kada ih je uveravao da bez saradnje sa Haškim tribunalom ne mogu ući u porodicu evropskih demokratskih zemalja.
Nataša Kandić je, navodi se u obrazloženju "žena koja se poslednjih petnaest godina intenzivno stavljala u službu borbe za dostojanstvo onih koje je sila vlasti osudila na nestanak, a svojom istrajnošću da pred lice pravde dovede protagoniste te sile, svrstala se među one ikone novije evropske istorije zbog kojih ima smisla verovati u ovozemaljsku pravdu i pravičnost".
"Najzaslužnija je što je zločin koji su nad nevinom srebreničkom decom počinili pripadnici jedinice 'Škorpioni' 1995. godine izašao na svetlo dana, a njegovi počinioci privedeni pred lice pravde. Nataša Kandić je zaslužila da se neizmerno poštuje i voli na način kako se vole pravda, čovek i život", navodi kolegijum "Dnevnog avaza".
XS
SM
MD
LG