Dostupni linkovi

U Novu godinu bez budžeta


Država Bosna i Hercegovina ali i njena oba entiteta nemaju budžete za narednu godinu. Rezultat je to neusaglašenih političkih stavova unutar vladajuće koalicije. Protiv budžeta u Parlamentu Federacije glasala je Stranka za BiH, iako obnaša vlast u ovom bh. entitetu, dok je na području RS-a Partija demokratskog progresa uskratila podršku tamošnjoj vladi.

Profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta Dragoljub Stojanov pojašnjava kakve posljedice može imati na građane odluka o privremenom finansiranju u oba bh. entiteta:

“Ono što je posebno upitno i problematično je da u sklopu privremenog finansiranja mogu ostati samo stare stavke. Znači, nove stavke kao što su socijalni programi namijenjeni za prebrođavanje problema oko PDV-a ne mogu biti pokriveni privremenim finansiranjem. Prema tome, novi problem za građane u BiH.”

Neusvajanje budžeta za narednu godinu na području Federacije BiH, posljedica je neozbiljnog ponašanja Vlade, izjavio je za naš program predsjednik Kluba poslanika Stranke za BiH u Zastupničkom domu federalnog parlamenta, Ismet Briga. Ova stranka, iako obnaša vlast u Federaciji, nije glasala za budžet. Kao razloge, Briga navodi da je Vlada budžet trebala ponuditi u oktobru, da u okviru ponuđenog budžeta nisu uvrštena sredstva za Bosansko - podrinjski i Posavski kanton, te da nije imenovala Vehida Heću za ministra energetike, industrije i rudarstva.
Na naš upit zbog čega Stranka za BiH ne izađe iz vladajuće koalicije s obzirom na razloge koje navodi, Briga kaže:

“Vidjet ćemo poslije Nove godine. Te opcije su moguće i o tome kad se završi s ovim praznicima.”

Predsjedavajući Zastupničkog doma federalnog parlamenta, Muhamed Ibrahimović, inače član SDA, kaže kako ne želi komentarisati razloge zbog kojih Stranka za BiH nije glasala za budžet, ali podsjeća kako je riječ o stranci čiji su ministri i dalje članovi Vlade:

“Što se tiče samog stanja izglasavanjem ove odluke o privremenom finansiranju - ona vjerovatno može na neki način uticati na strukturu isplata i onog svega, pogotovu u dijelu socijalnih davanja.”

U SDP-u ukazuju kako Vlada nema podršku parlamentarne većine, te da zbog toga najviše trpe građani Federacije. Poslanik ove stranke u Zastupničkom domu Nermin Nikšić:

“SDP cijelo vrijeme ukazuje da je ovo neprirodan koncept vlasti zbog toga što su ljudi koji obnašaju vlast ovdje očito odgovorni prema svojim političkim stranka, a ne prema građanima, prema Parlamentu, prema biračima.”

Ministrica finansija RS-a, Svetlana Cenić, kaže kako će neusvajanje budžeta i donošenja mjera za privremeno finansiranje za prvih 6 mjeseci sljedeće godine najviše pogoditi obične građane, jer će im se zbog ove mjere primanja vratiti na nivo januara ove godine:

“Mogu da dobiju plate samo one kakve su dobijali u januaru, februaru, penzije kakve su bile. Mi smo što se tiče penzija išli na blago, stalno povećanje tokom godine. One se sad moraju vratiti na onaj iznos penzija - što je katastrofa.”

I dok Vlada RS-a za neusvajanje budžeta optužuje opozicione partije, prvestveno PDP, koji je krajem novembra uskratio podršku aktuelnoj vladi, u ovoj stranci poručuju da je Vlada kriva za sve i da je već trebala podnijeti ostavku. Funkcioner stranke Igor Crnadak:

“Vlada nije ispoštovala zakonom predviđene rokove i taj tzv. budžetski kalendar i došla je u jedno zakašnjenje svakako, i da je budžet usvojen. Postavlja se pitanje, prvo, zašto je do toga došlo.”

Predsjedavajući Zastupničkog doma državnog parlamenta, Nikola Špirić, kaže kako je neusvajanje budžeta na svim nivoima potvrda da su izvršne vlasti potpuno deligtimisane:

“Zamjena teza neće pomoći građanima BiH. Ja mislim da vlade na svim nivoima, pa i Vijeće ministara, moraju da znaju da je proces budžetskog planiranja permanentan posao, da on traje godinu dana, a ne traje samo u decembru mjesecu.”

Nesvajanje budžeta, kako kažu analitičari, u svim zemljama na svijetu znači ostavku vlade, ali to nije slučaj kada je u pitanju BiH. Premijerima i mnogobrojnim ministrima u ovoj zemlji to, po svemu sudeći, ne pada na pamet, upkos tome što nemaju većinu u parlamentima, ali ni u samim vladama. Tako, primjera radi, u Vijeću ministara sadašnji ministar prometa i komunikacija, Branko Dokić, već 6 mjeseci obnaša ovu funkciju, iako je na nju podnio ostavku, dok je aktuelnom šefu bh. diplomatije. Mladenu Ivaniću, ostavku potpisao premijer Adnan Terzić. Jedino rješenje za ovakvu situaciju, smatra opozicija, je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.
XS
SM
MD
LG