Dostupni linkovi

Rešenje je pozitivna diskriminacija manjina


Od istorijske je važnosti da Kosovo dobije pravnu nezavisnost i postane suveren međunarodni subjekat, dok su pitanja vojnog i civilnog međunarodnog prisustva na Kosovu, posle rešenja statusa, stvar uslovljavanja i kompromisa. To je za Radio Slobodna Evropa izjavio Veton Suroi, predsednik reformističke partije Ora. Suroi, koji je i rukovodilac Konsulatativnog saveta za manjinske zajednice u okviru pregovaračke grupe Prištine, kaže da manjinske probleme treba rešavati u regionalnom kontekstu.


Rahman PACARIZI (Pripremila: Anamari REPIĆ)

Manjinskim narodima na Kosovu će zakonom biti garantovana sva prava, a većinsko stanovništvo će prihvatiti pozitivnu diskriminaciju manjina, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Veton Suroi, predsednik opozicione stranke Ora. Suroi kaže da će posle rešenja statusa, koje treba da bude nezavisnost, u novom ustavu Kosova pitanje Srba biti posebno rešeno:

“Imaćemo različite ponude, od pitanja koja se odmah mogu rešiti, do pravnih promena ili usvajanja novih zakona. To znači da većina na Kosovu treba da bude u stanju da prizna prava naroda koji su u manjini, putem pozitivne diskriminacije i naporima za njihovom integracijom.”

Suroi ističe da se pitanje postovanja prava manjina mora rešiti na regionalnom nivou, na Kosovu, u Srbiji i Makedoniji. Suroi, koji je na čelu Konsultativnog saveta za manjine u pregovaračkoj grupi Prištine, ističe da sva prava koja dobiju manjine na Kosovu treba da dobiju i Albanci u Srbiji. Navodi primer:

“Ukoliko Ministarstvo prosvete Srbije podržava školstvo na Kosovu, ne vidim razloga da Ministarstvo obrazovanja Kosova ne pomaže Albancima u Preševskoj dolini.”

Prema njegovim rečima, proces rešavanja statusa je uslovljen stavovima Kontakt grupe o kojima se ne može pregovarati, a to su vojno i civilno međunarodno prisustvo:

“Ove dve stvari na samom početku uslovljavaju nezavisnost Kosova. Iako se to treba ozbiljno shvatiti, od istorijskog je značaja da se postigne pravna nezavisnost, kako bismo postali suveren međunarodno priznati subjekat. A međunarodno prisustvo posle statusa je kompromis između nas i međunarodne zajednice.”

Prema oceni Suroija, lidera druge po velicini opozicione stranke, postoje i rizici u proces definisanja statusa:

“Ako stvari budu išle loše sa upravom na Kosovu, to će više rasti pritisak za međunarodno prisustvo posle rešenja statusa. Sa druge strane, svako nasilje može dovesti u rizik pregovarački proces. A treća stvar je politička kriza koja je nastala zbog bolesti predsednika Kosova Ibrahima Rugove.”

Zbog svega Suroi ističe kako je neophodno da se u nedeljama koje dolaze preduzmu određene inicijative kako bi se pomoglo čitavom procesu.
XS
SM
MD
LG