Dostupni linkovi

Zakasnela ocena


Čujmo najpre kakav stav je gostujući na državnoj televiziji izneo predsednik Srbije Boris Tadić:

"Ova vlada pati od nedostatka legitimiteta, tu nema apsolutno nikakve dileme. Nije tačno da Vlada nema nikakav legitimitet. Utemeljenje tog legitimiteta jeste u prošlim parlamentarnim izborima, ali taj legitimitet nije dovoljan za veoma teške odluke koje nas čekaju. Ja, dakle, smatram da je potrebno formirati jednu vladu što pre, sastavljenu od svih demokratskih potencijala ovog društva, koja bi bila u stanju ne samo da izdrži teške pregovore o Kosovu i Metojihi, referendum u Crnoj Gori koji ima svoje izvestnosti, pregovore o stabilizaciji i asocijaciji, i istovremeno držanje tog strateškog pravca prema Evropskoj uniji i evroatlantskim strukturama."

Miloš Aligrudić, šef Koštuničine DSS u parlamentu Srbije, smatra da je stav Tadića, prema kome bi vanredni izbori osigurali Vladi jači legitimitet pred pregovore o Kosovu, neobičan i nerazumljiv:

"Ja ne vidim da bi taj predlog bio ne znam koliko koristan, niti da bi zbog toga što su održani vanredni izbori u Srbiji neko nas u svetu više respektovao nego što nas respektuje danas. A sem toga, kad je reč o tome kakav je međunarodno-pravni položaj Srbije, on dosta zavisi i od ujednačenih tonova i jasnih stavova vezanih za važna državna pitanja o kojima, nažalost, na posredan ili neposredan način odlučuje međunarodna zajednica. Prema tome, važije od vanrednih parlamentarnih izbora je da imamo jedinstven stav o Kosovu i Metohiji i da možemo da ga na jedinstven način prezentujemo, jer se legitimitet tog stava crpi iz legitimiteta političkih stranaka, a ne iz pozicija Vlade Republike Srbije, ni pozicije predsednika države."

Šta je zapravo značila izjava Borisa Tadića, predlog premijeru da rekonstruiše novu vladu ili decidirani zahtev za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, kako smatra jedna škola analitičkog mišljenja ili, s druge strane, retereiranje Tadića i odustajanje od bilo kakvih promena vlade pre kraja pregovora, kako smatra druga škola mišljenja. Slušamo najpre Dragana Bujoševića, novinara i političkog analitičara koji za RFE ističe:

"Tadićev predlog nije nov. Tadić je taj predlog rekao u jednom intervjuu za NIN početkom decembra. Tada su ga mediji koji na neki način jesu pod kontrolom Vlade dočekali na nož. S druge strane, kada je Berluskoni izgubio mandat, Tadić je rekao tada da bi i u Srbiji moglo da se desi isto što i u Italiji, dakle da vlada Vojislava Koštunice padne, a onda da Koštunica ponovo dobije mandat za sastav vlade. U stvari, Tadić je rekao, evo, možemo da se dogovorimo, ja ću Koštunici dati mandat, dakle da sastavi i tu novu vladu, dakle da bude premijer. Koštunica na to nije reagovao ni na jedan jedini način, verovatno zbog toga što je mislio da je to samo dokaz Tadićeve slabosti. Jer ne znam zbog čega Koštunica ne prihvata ponuđenu ruku Tadićevu. Mislim da bi mu bilo mnogo lakše, mnogo bolje…"

Da li je to jedan od onih predloga na koji je Demokratska stranka pozivana naročito recimo u jednom periodu od G17 Plus da oni uđu u tu vladu. Da li je to sad prekasno došlo ako je predlog rekonstrukcija?

"Kažem da miriše na to. Sad treba znati da je ta igra koja je bila tada plasirana u javnost bila manje-više igra Dinkića i Ace Vlahovića, da ona nije imala jasnu podršku bilo koga drugog u samoj Demokratskoj stranci, a niti ni od Tadića niti od Koštunice."

Zanimljivo, sasvim suprotan stav ima Ljljiljana Smajlović, novinar i glavna urednica Politike, i jedna od učesnica emisije u kojoj je Tadić izneo ovaj stav. Ona priznaje da nije do kraja razumela šta je predsednik Srbije zapravo hteo da kaže, ali za RFE daje sledeći komentar:

"Ja sam Tadićevu izjavu o tome da bi vanredni izbori bili poželjni sada, ali ne bi bili dobri ni u aprilu ni u maju, i da je ovo na neki način poslednji momenat za vanredne izbore, ja sam tu izjavu shvatila kao neku vrstu implicitnog priznanja Tadićevog da možda postoji neki interes državni koji je preči od stranačkog interesa Demokratske stranke, i da nije svako vreme dobro da dolaze demokratske stranke na vlast, odnosno nije svaka cena za platiti ako bi izbori na kojima bi Demokratska stanka nesumnjivo prošla bolje nego što sada stoji u parlamentu Srbije, znači da ipak postoje neke preče stvari i da može stranački interes i da zastane pred državnim."

Pa šta je onda on predložio u stvari, rekonstrukciju?

"Mislim da nije predložio ni rekonstrukciju. Mislim da je ponovio da ne dolazi u obzir da Demokratska stranka ulazi u vladu bez izbora."
XS
SM
MD
LG