Dostupni linkovi

MOSKVA


Ruski ministar za industriju i energetiku Viktor Hristenko izjavio je da je Moskva predlozzila Kijevu da za isporucceni gas placha od 200 do 230 dolara za 1.000 kubnih metara, a ne 50 kao do sada, i da neche prihvatiti nikakva druga ressenja.
Premijer Ukrajine Jurij Jehanurov izjavio je da che iz gasovoda, kojim preko teritorije te drzzave ide ruski gas, uzimati 15 odsto na ime tranzita. Ruski ministar je odgovorio da to ne dolazi u obzir. O najnovijem sporu u utorak su telefonom razgovarali ruski i ukrajinski predsednik Vladimir Putin i Viktor Jussccenko. Kijev i Moskva su pre tri godine potpisali sporazum, prema kome Rusija isporuccuje jeftini gas Ukrajini, u zamenu za jeftin tranzit ruskog gaza u Evropu preko teritorije Ukrajine. Rusija, medjutim, sada zzeli da plati Ukrajini tranzit po trzzissnim tarifama, u zamenu za trzzissnu cenu isporuccenog gasa. "Gazprom" obezbedjuje ccetvrtinu gasa Evropskoj Uniji. Oko 80 odsto gasa ide u Evropu preko Ukrajine, a 20 odsto preko Belorusije.
Istovremeno, ruski ministar odbrane Sergej Ivanov upozorio je ukrajinske vlasti da ne pokussavaju da menjaju uslove pod kojima Rusija koristi crnomorsku luku na Krimu za svoju flotu.
"Sporazum o korissccenju ove luke je deo ssireg ugovora kojim su medjusobno priznate granice dve zemlje i njegova izmena bila bi fatalna", izjavio je Ivanov.
XS
SM
MD
LG