Dostupni linkovi

VASSINGTON


Americki zvanicnici potvrdili su da su FBI i ministarstvo energetike sprovodili tajni program kontrole radijacije u muslimanskim objektima tokom tri poslednje godine u potrazi za radioaktivnim materijalom od kojeg bi teroristi mogli da naprave nuklearnu bombu. Postojanje programa kontrole radijacije u muslimanskim objekatima, ukljucujuci dzamije, domove, firme i skladista otkrio je list "Ju Es Njuz end vorld report". Prema tim navodima, tajni program poceo je nakon teroristickih napada na Sjedinjene Drzave 11. septembra 2001. godine. Vise od 120 mesta u Vasingtonu, Cikagu, Sietlu, Detroitu, Njujorku i Las Vegasu podvrgnuto je kontroli. "Vladine agencije su otkrile da su postavile opremu za otkrivanje radijacije u luke, na stanice metroa i druga javna mjesta, ali se u javnosti nije znalo za ekstenzivnu tajnu kontrolu privatnih poseda", pisse danas Njujork tajms. U saopsstenju Saveta americcko-islamskih odnosa, navodi se da bi
ova "uznemirujucha otkricha, zajedno sa nedavnim izvesstajima o nadgledanju bez naloga, mogla da dovedu do stava da visse ne postoji nacija kojom vladaju prava, vech ona u kojoj strah gazi preko ustavnih prava. Svi Amerikanci trebalo bi da se zabrinu zbog postojanja dvostrukih arssina, sa punim posstovanjem prava vechine gradjana i smanjenim setom prava za muslimane".
Pomochnik direktora FBI Dzzon Miler saopsstio je da agencija "ne cilja ni na koju grupu na osnovu etnicckih, politicckih ili verskih ubedjenja".
XS
SM
MD
LG