Dostupni linkovi

Skromna redukcija trupa u Iraku


Obracajuci se americkim vojnicima u bazi istocno od Falduze sef Pentagona Donald Ramsfeld je najavio da ce Sjedinjene Drzave do proljeca 2006 godine povuci dvije brigade iz Iraka.

“Predsjednik Bus je odobrio smanjivanje broja americkih borbenih brigada sa 17 na 15. Broj i sastav americkih jedinica ce oscilirati posto se nasi komandanti fokusiraju na obuku irackih snaga.”
Americki ministar odbrane nije precizirao koliko ce vojnika biti vraceno kucama.

Odluka o blagom smanjivanju vojnog prisustva u Iraku dolazi u trenutku intenzivnih debata u Sjedinjenim Drzavama o tome treba li se i kojom brzinom povuci.

Amerika je u protekloj godini u Iraku angazovala 138 hiljada pripadnika borbenih jedinica i bataljona za logistiku i obuku irackih snaga. Tokom izbora u januaru, referenduma o Ustavu u oktobru i parlamentarnih izbora ovog mjeseca, broj americkih vojnika zbog izuzetnih zadataka na planu bezbjednosti nadmasio je 160 hiljada. Americki stratezi najavili su da bi do iduce jeseni broj vojnika u Iraku mogao pasti na 100 hiljada, zavisno od bezbjednosne situacije na terenu, politicke stabilnosti i sposobnosti irackih snaga da preuzimaju obaveze.

“Amerika i komanda koalicionih snaga nastoje da utvrde odgovarajucu ravnotezu izmedju vojnog prisustva koje je dovoljno u cilju pomoci irackom narodu u borbi sa teroristima i prisustva koje nije nametljivo i ne vrijedja ponos i patriotizam ili obeshrabruje Iracane da sami preduzimaju inicijative na upravljanju zemljom” kazao je Donald Ramsfeld u obracanju americkim vojnicima u Faludzi.

Britanski premijer Toni Bler iznenada je u cetvrtak posjetio Basru na jugu Iraka kako bi svojim vojnicima kazao da ce uskoro poceti da se vracaju kuci. On je izrazio nadu da ce doci do drasticnog smanjenja kontigenta koji broji 8000 vojnika, ali je upozorio da ce neki od njih mozda morati da ostanu u Iraku veoma dugo. “Jos uvijek imamu trupe u Bosni, ali ne u broju kao prije deset godina” potsjetio je britanski premijer.Poljski mediji su nakon posjete premijera Kazimjeza Marcinkijevica Iraku u cetvrtak, objavili da je Varsava spremna da jos godinu dana zadrzi trupe u Iraku u zamjenu za vecu pomoc Sjedinjenih Drzava. Poljska je u Irak poslala 2500 vojnika i dosadasnja misija kostala je 150 miliona eura uz opremu u vrijednosti od 200 miliona eura.
XS
SM
MD
LG