Dostupni linkovi

U avganistanskoj provinciji Herat rastu tenzije


U avganistanskoj provinciji Herat tenzije su i dalje visoke. Vlada u Kabulu naredila je razmjestanje vojske kako bi se sprijecili nemiri nakon smjene mocnog guvernera provincije Ismaila Kana. Dopisnik naseg radija je javio:

“Cini se da Herat kontrolise avganistanska narodna armija. Vojnici nadziru glavne ulice i raskrsca. Na ulicama se vide i americke vojne patrole, dok avijacija povremeno nadlece zonu.”

Do angazovanja vladinih snaga dolazi nakon nasilnih protesta pristalica Ismaila Kana koji je u subotu smijenjen sa duznosti guvernera. U naletu na stotine demonstranata zapaljeni su i opljackani dva objekta Ujedinjenih nacija.

Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR u Teheranui saopstila je da obustavlja repatrijaciju avganmistanskih civila zbog napada na svoje centre u Heratu.

Pozivajuci se na bolnicke izvore, agencija Rojters izvjestava da je u okrsajima pristalica Ismaila Kana s jedne te avganistanskih i americkih vojbnika s druge strane poginulo najmanje 7 osoba. Ministarstvo unutrasnjih poslova je saopstilo da situacija nije ozbiljna i da je Kan smijenjen kako bi se ucestale napoetosti u tom dijelu zemlje smanjile. Heart je naime bio popriste zestokih okrsaja izmedju milicija odanih smailu Kanu i njegovog dugogodisnjeg rivala Amanulaha Kana. Njemacka agencija dpa je javila u medjuvremenu da su avganistanske vlasti oslobodile 700 zatvorenika ukljucujuci 300 Pakistanaca koji su se borili u redovima talibana.
XS
SM
MD
LG